Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wat vinden de oude Grieken er van?

Wat een gedoe in Griekenland. Iedere dag weer worden wij geconfronteerd met louter negatieve berichten uit of over Griekenland. Hoe anders was dat in het Oude Griekenland van voor onze jaartelling. De Griekse beschaving neemt een bijzondere plaats in bij de vorming van onze huidige Westerse wereld. De filosofie, het theater en het democratische systeem werden geboren in Griekenland. En nu zijn ze een blok aan ons been en weten ze het zelf ook niet meer.

Stel nu dat Socrates of Aristoteles nog geleefd zouden hebben. Welke mening zouden zij dan hebben over de huidige financiële en economische toestand van Griekenland? Zouden zij een oplossing hebben?

Die vraag kwam op tijdens een gesprek dat ik had met filosofe en goede vriendin Maartje Tijhuis. Want als Beleggingsadviseur tracht ik belangrijke thema’s ook vanuit een andere invalshoek te benaderen.

Het antwoord
Het antwoord is natuurlijk niet zo makkelijk te geven. Maartje dacht aan de opvatting van Socrates. Socrates wordt de filosoferende zwerver van Athene genoemd. Zijn visie was dat niemand willens en wetens kwaad doet. Socrates stelde de vraag ‘Hoe moeten wij zo verantwoordelijk mogelijk leven’ centraal. ‘Als men een fout begaat, dan is dat omdat men het juiste niet kent. Als men weet wat het goede is, zal men dit ook doen. Alleen zij die inzicht hebben, mogen aan anderen leiding geven’. Als Socrates nu geleefd zou hebben, zou hij misschien gedacht hebben dat de huidige Griekse regering niet beter wist. Of dat zij beslissingen neemt die de regering niet kan overzien. Een andere oplossing die hij zou hebben aangedragen zou zijn de onwetende politici te vervangen door mensen die wel inzicht hebben in economie of de onwetenden te scholen opdat zij voortaan het juiste doen.

Aristoteles
Aristoteles had meer dan 2000 jaar geleden wel duidelijke ideeën over economische vraagstukken. Hij hield zich bezig met de “kunst” van het vergaren van rijkdom en de vraag of bezit het beste in particuliere of publieke handen kan zijn. De voorkeur ging uit naar zo veel mogelijk privaat bezit, dan zat men elkaar het minste in de weg. Aristoteles waarschuwde al voor woekering of eenzijdig gedrag.

De beiden heren filosofen gaven trouwens al vroeg aan dat het belangrijk is je eigen vermogen op te bouwen en op eigen benen te staan.

En nu?
Dat is in het huidige Griekenland natuurlijk wel anders. Het gaat nu enkel en alleen over de schuldenberg, het belastingklimaat en het privatiseren van overheidsbezittingen. Aristoteles had ook een duidelijke mening over monopolies: niet doen.

Om even terug te komen op Socrates. De leiding moet in handen genomen worden door doortastende en ervaren leiders. Er moet paal en perk gesteld worden aan belastingontduiking. Gelijktijdig is een sluitende lange termijn begroting van essentieel belang. Wees duidelijk en transparant. De Griekse beleidsbepalers en machthebbers hebben zich laten verleiden op te grote voet te leven. De Grieken van nu hebben de korte termijn laten prevaleren en hebben de lange termijn genegeerd. Zij wilden ook een rijk en materialistisch leven en dachten nauwelijks na over de financiële consequenties of stabiliteit. Toch jammer dat zo’n rijke geschiedenis van vooruitstrevende ideeën ondergesneeuwd wordt.

En wij dan?

Ik kan er als adviseur niet genoeg op blijven hameren bij de vele beleggers en spaarders die ik dagelijks spreek: Laat je nou niet afleiden door de waan van de dag. Bouw je vermogen op op basis van je uitgangspunten en doelstellingen. De Grieken hebben te veel hooi op de vork genomen. Let altijd goed op je benodigde cashflow en de hoofdsom. Gouden bergen bestaan niet. Er is geen enkele partij die altijd wint en nooit verliest. Kijk niet alleen naar de mogelijke plussen, maar ook naar de risico’s.

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Wat vinden de oude Grieken er van?”

  1. Avatar

    er valt ook nog wel iets toe te voegen aan de kant van de geldverstrekkers; je hoeft niet terug naar de oude Grieken om te weten dat voor toetreding vd euro het land beperkte houdbaarheid in de EU zou hebben.

    Vele multinationals en politici wisten bij voorbaat al met welke partij ze te maken hadden (ik heb het dan vnl over de Griekse overheid en bedrijfsleven en niet de gemiddelde ‘luie, frauderende etc.etc.’ Griek). Er komen dagelijks mensen met valse voorwendselen proberen flinke kredieten los te peuteren bij banken….maar waar zij tegen alle controle oplopen, misten de banken volledige controle bij Griekenland????

    Ik denk dat dat bijna ondenkbaar is en dat Griekenland ten eerste een politiek doelwit was om bij de EU te betrekken en ten tweede met op termijn een slaaf van ze te maken door ze met bijna oninbare schulden te overladen.

    Welk contrast met het oude Griekenland; mede groot geworden door slaven het harde/gevaarlijke en vuile werk te laten doen…nu dreigen ze zelf tot slaverdom te vervallen.

    De gemiddelde Griek heeft net zoveel invloed gehad op de EU en Euro als wij Nederlanders invloed hadden op omwisseling van gulden naar euro en stemming VOOR de europese grondwet!
    Als bij ons de banken omvallen (staat m.i. op de agenda voor komend jaar), dan ervaren wij ietsje beter hoe het is om een IJslander te zijn…(spreekt Welllink dan de ‘bekende’ woorden: ‘Ich bin ein Icelander’…?

    In tegenstelling tot de Grieken hebben wij Nederlanders natuurlijk helemaal niets op met fraude(bijv.Palm Invest), zwart geld (waar niet, weet zelfs via via van belastinginspecteurs) en corruptie/omkoperij (bijv.Philips in Polen…tenzij we dit keer willen erkennen dat Philips vnl Nederlands is van origine en dat onze eerlijke handelsgeest, zoals we die volgens goed Hollands koopmanschap t.t.v. de VOC hebben weten te tonen, daar weinig van is overgebleven).

    Ten tijde van de gouden eeuw (de oude Hollanders) wisten we een zilvervloot binnen te halen met ‘zeeheld’ Piet Hein (door andere volkeren toch meer gezien als dé Pirate of the Caribbean!)
    …kan me niet ad mening onttrekken dat Piet Hein toch wel oog had voor een goede ‘belegging’…hoewel je hem kan vergelijken met 2 brillen: als de Warren Buffet vd lage landen of als een gebr.Hunt? Ik denk dat de timing het antwoord is op deze vergelijking en daaraantoegevoegd de kleur van de bewuste bril.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *