AEX: opnieuw omhoog

De verwachte upswing duurde welgeteld 5 dagen en nadat het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde was geraakt ging de koers van de AEX zoals men kon waarnemen, weer omlaag om tot stilstand te komen op de onderste begrenzing van een dalend kanaal.

Het positieve nieuws hierbij is dat de divergentie in de daggrafieken, die wijst op een herstel, zich verstevigde. En nu is deze ongeveer op alle markten te zien, hetgeen vorige week nog niet het geval was. De conclusie is dat we naar alle waarschijnlijkheid de onderzijde van het dalende kanaal als stop zullen zien fungeren en dat de koers opnieuw omhoog gaat. Dit zou  beantwoorden aan de oversold situatie die men kan waarnemen in vele markten onder anderen in de Verenigde Staten.

TA AEX 6 juni 2011
TA AEX 6 juni 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Hierboven ziet u de grafiek van de AEX Index op weekbasis. De onderzijde van het dalende kanaal werd bereikt. Drie lange termijn gemiddeldes werden doorschreden. Er is sprake van dalende toppen en dalende bodems. Alleen de lange termijn oplopende trendlijn is nog intact.

Ten opzichte van de bodem in augustus 2010 divergeert de Momentum Analyse negatief. Bij het negatieve nieuws moet vastgesteld worden dat de Moman diep gekomen is, hetgeen duidt op een oversold situatie. Misschien wordt de onderzijde van het kanaal nogmaals opgezocht (er is iets ruimte over), maar daarna zal deze trendlijn zoals her ernaar uitziet voldoende steun bieden om een adempauze in te lassen.

Hiermede ondersteunt de middellange termijn de conclusie uit de dagplaatjes dat de markt omhoog zal gaan. Maar het negatieve nieuws dat wij schilderden en daar komen nog eens bij de negatieve maandgrafieken, duiden erop dat een stijging van de beurzen niet verder zal gaan dan een opheffing van de oversold situatie.

Wij hebben in de grafiek drie Voortschrijdende Gemiddeldes getekend, het zijn de MA50, de MA40 en de MA30 die liggen op respectievelijk 356, 351 en op 346. Een van deze weerstandniveaus zal hoogstwaarschijnlijk het einde van de opwaartse reactie veroorzaken. Mede in aanmerking genomen de daggrafiek houden wij het op een stijging tot 351-355. De beurs biedt u hiermede een mogelijkheid om uw longposities verder (en nog op tijd) te liquideren. U moet met het liquideren beginnen als de 351 wordt bereikt. Tegelijkertijd kunt u beschermingsmaatregelen nemen. U vindt een serie mogelijkheden in onze artikelenreeks “Bescherming van de portefeuille”.

De Rente

Er is veel gebeurd in de afgelopen maand op het gebied van de rente. In Amerika daalde hij zelfs zo sterk dat het écart omsloeg ten voordele van de USA, dat wil zeggen dat de rente overzees weer duidelijk lager ligt dan ten onzent. Er zijn in de rentegrafiek achtereenvolgens 6 zwarte candles geplaatst en dit zou toch kunnen impliceren dat er een reactie op gaat treden. Dat zou in lijn zijn met de korte Stochastics die op weg is een bodem te tonen. Maar onze vraag is of dit een omdraai zal betekenen en daar ziet het nog niet naar uit, want van een oversold situatie mag men nog niet spreken. Er wordt negatief gedivergeerd. Toch zal tegen het einde van de maand juni als QE3 niet wordt ingevoerd, de markt gaan lijden onder een gebrek aan liquiditeiten, hetgeen de rentedaling tot staan zal kunnen brengen.

De Dollar

In ons artikel van vorige week schreven wij dat de dollar op de dagchart uit een Dalend Driehoekje was gevallen en dat er een doel berekend kon worden van 68,79. De dollar sloot afgelopen vrijdag op 68,34, waarmede het doel zelfs werd overschreden. In de weekchart vindt men dit patroon terug als een Pull Back die de dollar na de uitbraak bijna terugbracht naar de bovenste lijn van het dalende kanaal. De vraag is nu of dit inderdaad een Pull Back zal blijken te zijn dan wel dat we te maken krijgen met een dollar die terugkeert in zijn dalende kanaal waarmede de uitbraak dan als vals bestempeld zal moeten worden.

Wij blijven bij onze stelling zoals wij beschreven in ons artikel “De Technische Positie van de Dollar” van 25 maart van dit jaar, dat de dollar op langere termijn in een stijgend kanaal is gekomen (dat onderdeel is van een veel groter dalend kanaal,) maar waarin hij in de komende tijd de bovenkant gaat opzoeken. Het doel van deze uptrend ligt ergens op 85, maar een vervroegde omkeer terug naar beneden lijkt waarschijnlijk.

De edele Metalen

Wij houden, het gegeven wat de grafieken met hun indicatoren tonen, voorlopig voor gezien met het goud en ook in de andere edele metalen zoals zilver. Na de Blow-Off van vorige maand is er in het zilver weliswaar een herstel opgetreden maar laat u niet voor de gek houden. Ook in het zilver ontbreken de redenen om long te gaan. Maar ook hier zijn er echter nog geen indicaties die erop wijzen dat men al shortposities in kan nemen.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie is aan het consolideren. Hij wordt gesteund door zijn 20- weeks Voortschrijdend Gemiddelde. Dit betekent dat zolang er geen calamiteiten optreden de olieprijs zal blijven consolideren of misschien lichtelijk stijgen, maar daarna zou het 20 MA doorbroken moeten worden waarna het 40MA zal worden opgezocht.

Daarmede zal de olieprijs rond de $100 gaan schommelen. Maar deze uitspraak is behoudens calamiteiten en slechte humeuren bij de olieprinsen, die zich naar verluidt in de pers op iets langere termijn zorgen moeten gaan maken over de ontwikkelingen bij Koninklijke Shell. Zij openden recent een fabriek in Qatar waarin op commerciële basis olieproducten uit gas worden geproduceerd, in potentie een zeer aantrekkelijk alternatief.

Onze Strategie

Wij hebben in de afgelopen week behoorlijk opruiming gehouden in onze portefeuilles. Wij zijn er nog niet mee klaar maar dat betekent alleen maar dat deze actie zal worden voortgezet zodra de AEX Index, zoals boven omschreven het niveau van 351 opnieuw zal hebben bereikt. Er werden hier en daar nog Calls geschreven, maar voor andere beschermingsmaatregelen leek ons de tijd nog te vroeg. Dat zal echter anders worden als we opnieuw aan het liquideren gaan.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.