VS-rente en dollar stijgen

De Amerikaanse inflatiegegevens waren gisteren bij de publicatie niet erg geruststellend voor beleggers. De headline-inflatie bleef stabiel op 3,7%, terwijl de initiële werkloosheidsaanvragen zwak binnenkwamen, na de schokkende NFP van afgelopen vrijdag die 336K nieuwe banen buiten de landbouwsector liet zien. De gegevens verzwakten de hand van de duiven van de Federal Reserve (Fed). Het rendement op de Amerikaanse 2-jaarslening steeg tot boven het niveau van 5%, terwijl het rendement op de 10-jaarslening terugkeerde boven het niveau van 4,70% en het rendement op de 30-jaarslening met 18 bp steeg tot boven 4,80% na een veiling van $20 miljard die een zwakke vraag zag.

Waarom is de inflatie zo hoog in de VS?

Natuurlijk was de kleverigheid in de inflatiegegevens van gisteren geen verrassing. De stijgende voedsel- en energieprijzen waren mede verantwoordelijk voor de laatste piek, terwijl huisvesting opnieuw een grote hoofdpijn was. De inflatie over drie maanden steeg van 2,4% naar 3,1%. De kerninflatie bleef echter stabiel, maar de superkerninflatie – die huisvesting en goederenprijzen uitsluit – schoot omhoog. Als zodanig denken we dat de huisvestingskosten zullen dalen en de positieve druk in energie zal afnemen, maar de laatste cijfers waren niet overtuigend.

Wat betekent dit voor het beleid van de Fed?

Toch zullen de laatste reeks gegevens over banen en inflatie waarschijnlijk niets veranderen aan het standpunt van de Fed voor de vergadering van november. De Fed wordt verwacht af te wachten en te kijken. Maar de eerste renteverlaging van de Fed zal niet zo snel komen, en de Fed zal proberen te profiteren van het ‘hoger voor langer’-beleid om te voorkomen dat er een ongeluk gebeurt op wat ze ‘de laatste mijl’ noemen. De Fed wordt verwacht de rente in juli volgend jaar te verlagen. De verwachting was voor juni voor de CPI-gegevens van gisteren. De activiteit op Fed funds futures geeft nog steeds meer dan 90% kans op geen actie in november, en ongeveer 70% kans op geen actie in december.

Hoe reageerden de markten op de inflatiegegevens?

De marktreactie op de gegevens van gisteren was heel duidelijk. Het herstel van de rendementen stuurde de Amerikaanse dollar omhoog en de aandelen omlaag. De S&P500 trok zich gisteren terug op basis van ontmoedigende inflatiegegevens, en op het nieuws dat bijna 9K meer mensen bij Ford zich aansloten bij de UAW-staking, terwijl GM, Ford en Stellantis bijna 5K werknemers ontsloegen als reactie op de chaos van de afgelopen weken – en dat zal zeker te zien zijn in de volgende reeks gegevens over banen. Maar nu zal de aandacht van beurshandelaren verschuiven naar winsten vanaf vandaag, aangezien de grote Amerikaanse banken over een paar uur het resultatenseizoen zullen aftrappen.

De dollar surft op inflatiegolf

De Amerikaanse dollarindex steeg terug in zijn stijgende kanaal van juli tot nu toe, terwijl de EURUSD onder 1,06 zakte, na het testen van het dalende kanaal van juli tot oktober. De notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigden dat de laatste renteverhoging van de ECB een dubbeltje op zijn kant was. Dit gaf een extra impuls aan de duiven van de ECB, terwijl de laatste Amerikaanse inflatiegegevens verhinderden dat de duiven van de Fed verdere vooruitgang boekten. Als de duiven van de Fed niet snel de controle terugnemen, zullen we waarschijnlijk de EURUSD zien smelten tot 1,0410, om daar de 50% Fibonacci-retracement op de rally van vorig jaar te ontmoeten. De dollar-yen blijft voorzichtig geboden in de buurt van het niveau van 150, terwijl Cable – dat zowel boven een kortetermijn- als een langetermijndalend trendkanaal had kunnen stijgen, eenvoudigweg de kans niet kon grijpen nadat de gegevens van gisteren een magere BBP-groei van 0,2% lieten zien in augustus als gevolg van een zwakker-dan-verwacht herstel in de industriële en verwerkende productie. Het goede nieuws is dat de inflatie snel daalt in het VK nu de uitgaven afnemen. De truflation voor het VK is onder het niveau van 8% gedoken. Het is nog ver verwijderd van het doel van 2% van de Bank of England (BoE), maar met deze snelheid zal Rishi Sunak zijn inflatie tegen het einde van het jaar gehalveerd hebben.

Wat is de situatie in de energiemarkt?

In energie zette de uitverkoop in ruwe olie zich voort tot onder $82pb toen de EIA een opbouw van meer dan 10 miljoen vaten in de Amerikaanse ruwe olievoorraden vorige week onthulde, maar kopers keren voorzichtig terug naar het psychologische niveau van $80pb, om verder te escaleren en het aanbod te bedreigen. Het goede nieuws is dat de EIA verwacht dat de groei van de olievraag volgend jaar met meer dan 50% zal dalen, en dat de afnemende vraaggroei de voorraden weer in positief territorium zal brengen, ook al wordt verwacht dat het wereldwijde brandstofverbruik dit jaar een nieuw record zal bereiken, aangedreven door China.

Hoe staat het met China?

Maar China moet eerst wakker worden. De laatste inflatiecijfers uit China klinken niet alsof de Chinezen de oliemarkt binnenkort zullen bewegen. De Chinese consumentenprijzen bleven in september vlak, de producentenprijzen daalden meer dan verwacht en de invoer kwam zwakker binnen dan verwacht. Het enige dat spannend is aan China is de verwachting dat de regering meer geld zal gooien op de Chinese problemen, en dat zou misschien de activaprijzen kunnen opdrijven.

Conclusie

De Amerikaanse inflatie blijft hoog en zet druk op zowel de Fed als de markten. De dollar profiteert van het hogere rendement, terwijl andere valuta’s terrein verliezen. De aandelenmarkten zijn nerveus door de vooruitzichten op een strakker monetair beleid en een lagere winstgroei. De energiemarkt blijft volatiel door het aanbod- en vraagonevenwicht. China kampt met een afkoelende economie en een mogelijke stimulans. Beleggers moeten waakzaam blijven voor verdere schommelingen in deze onzekere tijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.