Vrijdag de 13de, let vooral vanavond op in de auto

Het is vandaag vrijdag de dertiende, de dag die bekend staat om ongelukken en pech. Maar wat als je vandaag met de auto op pad moet? Hoe kun je veilig rijden op deze ongeluksdag? AutoTrack heeft een interessant onderzoek gedaan naar de veiligste en onveiligste automerken van de afgelopen drie jaar. Ze hebben ook gekeken naar welke auto’s het minst vaak pech hebben en welke tips je kunt volgen om pech te voorkomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vrijdag de 13de en auto’s.

De meeste ongelukken gebeuren op vrijdagavond

“Uit de landelijke ongevallenstatistieken blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren op vrijdagavond tussen 18:00 uur en middernacht”, vertelt Tim Roks, auto-expert van AutoTrack. Hij adviseert daarom vanavond extra goed uit te kijken, omdat er regen is voorspeld en dat het, voor de bijgelovigen, vrijdag de dertiende is. Roks vult aan dat je het beste in een Tesla Model S kunt zitten, want dat is de veiligste auto van de afgelopen drie jaar. De onveiligste auto, en dan hebben we het over de jaren 2020, 2021 en 2022, is de Renault Zoe.

Als we verder kijken dan staan er vooral veel auto’s van het ‘budgetmerk’ Dacia in de lijst van onveilige auto’s. Verschillende modellen van dit merk nemen de plaatsen twee tot en met vijf in.

De meest onveilige auto’s van de afgelopen 3 jaar zijn:

  • Renault Zoe: 0 sterren
  • Dacia Spring: 1 ster
  • Dacia Jogger: 1 ster
  • Dacia Logan: 2 sterren
  • Dacia Sandero Stepway: 2 sterren

Een analyse van AutoTrack op basis van cijfers EuroNCAP

Elektrische auto’s en hybrides zijn het veiligst

Op de vrijdag- en zaterdagavond vinden ook de meeste ongevallen plaats met gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers. De minste ongevallen met letsel gebeuren dan weer op de woensdag tussen middernacht en zeven uur in de ochtend. “Het is opvallend om te zien dat er in de top vijf van veilige auto’s vooral elektrische auto’s en hybrides staan. De enige auto met een verbrandingsmotor is de Subaru Outback op nummer vier”, legt AutoTrack-expert Tim Roks uit.

De meest veilige auto’s van de afgelopen 3 jaar zijn:

  • Tesla Model S: 5 sterren
  • Tesla Model Y: 5 sterren
  • Lexus RX: 5 sterren
  • Subaru Outback: 5 sterren
  • Lexus NX: 5 sterren

Een analyse van Autotrack op basis van cijfers EuroNCAP

In welke auto heb je het minst vaak pech?

Ook hangt rondom vrijdag de dertiende altijd de zweem dat de kans op ongelukken groter is. Al is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Maar in het begin van het weekend wil je ook niet met pech langs de weg komen te staan. Het beste kun je dan in een BMW i3 zitten, want daarin heb je de minste kans op autopech. Ook het merk MINI doet het goed met de plaatsen twee en drie. Volgens de statistieken heb je de meeste kans op autopech in een Ford S-Max, gevolgd door een Renault Clio.

De 5 auto’s met het minst vaak pech zijn:

  • BMW i3 (2019-2020)
  • MINI (2019-2020)
  • MINI Countryman (2019-2020)
  • BMW X1 (2019-2020)
  • BMW X2 (2019-2020)
BMW I3
BMW I3

Een analyse van AutoTrack op basis van cijfers ADAC

De 5 auto’s met het vaakst pech zijn:

  • Ford S-Max (2016-2017)
  • Renault Clio (2014-2015)
  • Opel Insignia (2016-2017)
  • Toyota CH-R (2018-2019)
  • Smart Forfour (2017-2018)

Een analyse van AutoTrack op basis van cijfers ADAC

Waar komt het bijgeloof over vrijdag de 13e vandaan?

Vrijdag de 13e is een dag die door veel mensen als een ongeluksdag wordt beschouwd. Maar waar komt dit bijgeloof eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende mogelijke verklaringen, maar geen enkele is zeker of eenduidig. Sommige bronnen verwijzen naar de christelijke traditie, waar vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd en dertien het aantal aanwezigen was bij het Laatste Avondmaal. Anderen wijzen naar de Noorse mythologie, waar de god Loki onuitgenodigd een feest van twaalf goden verstoorde en de god Balder doodde. Weer anderen noemen de arrestatie van de Tempeliers op vrijdag 13 oktober 1307 in Frankrijk, of de heksenbijeenkomsten op vrijdagavond met dertien leden.

Het bijgeloof over vrijdag de 13e lijkt echter pas in de 19e eeuw te zijn ontstaan, en in de 20e eeuw populair te zijn geworden. Er zijn geen historische bronnen die voor die tijd melding maken van deze specifieke datum als ongeluksdag. Wel waren vrijdag en het getal dertien al langer geassocieerd met onheil of ongeluk in verschillende culturen. Zo was vrijdag in het oude Rome de dag van de executies, en gold dertien als een oneven en onvolmaakt getal. Ook in sommige Oosterse culturen wordt dertien als een ongunstig getal gezien.

Vrijdag de 13e is dus een relatief modern fenomeen, dat waarschijnlijk is ontstaan door een samenvoeging van bestaande bijgeloven over vrijdag en dertien. Het is niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs of historische feiten, maar op volksgeloof en toeval. Sommige mensen geloven er sterk in, anderen vinden het onzin of juist een geluksdag. Hoe dan ook, het is een dag die tot de verbeelding spreekt en veel aandacht krijgt in de media, literatuur en film.

Wil je meer weten over vrijdag de 13e? Dan kun je deze artikelen lezen:

Conclusie

Vrijdag de dertiende hoeft geen ongeluksdag te zijn, als je maar goed voorbereid bent en voorzichtig rijdt. Als je toch een nieuwe auto wilt kopen, kun je het beste kiezen voor een elektrische auto of een hybride, want die zijn het veiligst en hebben het minst vaak pech. Maar ook in een auto met een verbrandingsmotor kun je veilig de weg op, als je maar goed onderhoud pleegt en de juiste banden kiest. En vergeet niet om je gordel om te doen en je telefoon weg te leggen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.