Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turken verliezen vertrouwen in lira

Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van de Turkse lira ten opzichte van de euro. U kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 6,0755, een stijging van 350% !

Het blijkt nu ook dat Turkse burgers het vertrouwen in de lira verloren hebben en hun spaargeld investeren in vreemde valuta. De economische crisis in Turkije is nog niet voorbij, terwijl de Erdogan-regering vooral worstelt met de symptomen.

President Recep Tayyip Erdogan deed  vorig jaar een oproep tot vaderlandsliefde van zijn landgenoten: ze moeten hun tegoeden in vreemde valuta’s omwisselen in Lira’s. Aan die oproep werd geen gehoor gegeven, Ondertussen is de nationale valuta redelijk stabiel, maar op een laag niveau. De Turken hebben hoe dan ook het vertrouwen in de lire verloren.

Volgens recente gegevens hebben ze hun vreemde valuta tegoeden uitgebreid tot bijna 47 procent van de totale inleg. Dit is het hoogste niveau in 13 jaar. Dus de helft van hun spaargeld werd besteed aan Turken in een harde valuta, meestal de dollar, om zich in te dekken tegen inflatie en een zwakke lira.

Hoge rente

Wel is het zo dat de gemiddelde rente op lira-deposito’s momenteel 21,1 procent is. De valuta biedt een beetje reëel rendement, aangezien de huidige inflatie is iets lager is- maar het gewoon niet genoeg om massaal spaarders aan te trekken .

Turkse rente. | Bron: Turkse centrale bank, afbeelding: boerse.ARD.de

Logisch gevolg van de zwakte van de lira

De huidige Turkse inflatie is hoog op 19,7 procent, hoewel het licht is gedaald in vergelijking met januari (20,35 procent). De daling van de lira had de inflatie in oktober op bijna 25 procent gebracht. Immers, dit kan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 31 maart in de verkiezingscampagne ietwat worden verkocht: “Inflatie voor het eerst in een half jaar opnieuw onder de 20 procent” – dat klinkt als een positieve boodschap.

De economische situatie is een belangrijk probleem. Erdogan heeft onlangs bij een verkiezingscampagne aangekondigd dat hij de inflatie naar zes tot zeven procent wilde terugdringen. Hoe hij dat wilde bereiken, zei hij niet.

“Deze vlucht uit de lira is het logische gevolg van een aanhoudende verzwakking van de Turkse valuta”, aldus Klaus Stopp, hoofd van Market Making Bonds van Baader Bank. De redenen zijn complex: “Zo zijn de belangrijkste rentetarieven onder druk van Erdogan lange tijd niet verhoogd. Ook het felle geschil tussen Ankara en Washington was niet bevorderlijk voor de economische situatie in Turkije. ‘

Inflatiecijfers Turkije. | Bron: Turkse centrale bank, afbeelding: boerse.ARD.de

Het dilemma van de centrale bank

De economie koelt aanzienlijk af . Hoewel de groei in 2017 nog steeds een gezonde 7,4 procent was, is deze in 2018 waarschijnlijk tot 2,7 procent gedaald, aldus schattingen van de OESO. Ratingbureau Moody’s verwacht zelfs dat het bbp dit jaar met twee procent zal krimpen. Met een stijging van 0,4 procent is de schatting van het IMF optimistischer, maar er dreigt stagnatie.

Zo staat de Turkse centrale bank voor een dilemma: om de economie een boost te geven, gebruiken centrale banken graag het instrument van renteverlaging. In het licht van de inflatie wordt dit pad geweigerd, zelfs als de projecties voor het lopende jaar optimistischer zijn. In oktober hadden de monetaire autoriteiten nog steeds een inflatie van 15,2 procent verwacht voor het einde van 2019. Momenteel verwachten ze een daling tot 14,6 procent.

Merkez Bankası gereken tedbirleri alıyor (Başbakanlık)

Bron: gaziantep fan

Ogen open tijdens het kopen van uien

Om zijn geloofwaardigheid te herwinnen, zou de centrale bank haar harde koers moeten voortzetten. Voor de beleggers op de financiële markten is vooral onafhankelijkheid en vertrouwen in de economische competentie van de Centrale Bank belangrijk. Vanuit hun gezichtspunt had de centrale bank te lang geaarzeld met de nodige renteverhogingen en dus bijgedragen aan de lira-crash. Erdogan had zich eerder uitgesproken tegen zware aanvallen op renteverhogingen omdat hij de rentetarieven zag als ‘instrumenten van uitbuiting’.

Centrale bankpresident Murat Cetinkaya heeft het perspectief van ‘de markten’ geïnternaliseerd. Onlangs benadrukte hij dat de centrale bank zich aan haar strikte monetaire beleid zal houden tot er een overtuigende daling van de inflatie optreedt.

En wat doet de president? Erdogan zorgt voor nationale markten zoals de Turkse uienhandel . De overheid verkoopt groenten en fruit tegen lage prijzen rechtstreeks aan de burgers. “Voedselterroristen” onder de detailhandelaren hebben de prijzen gemanipuleerd en zouden verantwoordelijk zijn voor de hoge inflatie. Tot dusverre hebben de methoden van Erdogan de lokale spaarders niet overtuigd.

Bron: boerse.ard.de

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *