Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duitsers kopen meer aandelen

Het aantal aandeelhouders in Duitsland heeft een recordstand bereikt. Het is hoger dan sinds 2007. 10,3 miljoen Duitsers hebben momenteel geld geïnvesteerd in aandelen of aandelenfondsen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Het lijkt erop dat de liefde voor aandelen ontkiemt. In de afgelopen vier jaar is het aantal Duitse burgers dat aandelen of aandelenfondsen bezit aanzienlijk toegenomen.

10,3 miljoen aandeelhouders heeft het Duitse Stock Institute (DAI) voor 2018 geïdentificeerd. Dit is ongeveer 250.000 meer dan in 2017 en zelfs 1,87 miljoen meer dan in 2014. Het is ook opmerkelijk dat er zo veel aandeelhouders in 2007 waren – en dus in het jaar van het uitbreken van de financiële crisis.

“Een op de zes ouder dan 14 jaar belegde in aandelen in een of andere vorm in 2018. We zijn blij dat de belangstelling voor aandelen en beleggingsfondsen merkbaar gestegen is , “zegt Christine naar Bortenlänger, directeur DAI, de organisatie van beursgenoteerde Duitse bedrijven.

Het is bekend dat de aandelenmarkten het afgelopen jaar een zeer slechte ontwikkeling hebben doorgemaakt . De leidende Duitse index Dax verloor in 2018 meer dan 18 procent. Hij fluctueerde aanzienlijk en brak in het vierde kwartaal met bijna 14 procent. De index heeft sindsdien echter tien procent gewonnen sinds januari. Niettemin moet eerst worden bezien of de neiging om aandelen te kopen blijft bestaan.

Geautomatiseerd handelen op de DAX

Het systeem begon in juni 2015 met 7000 euro en stond 31 december 2018 op 29.568 euro. Kijk hier naar de verdere gegevens

Het is ook merkbaar dat het aantal aandeelhouders sinds 2015 slechts gestaag is toegenomen. De opleving van voorgaande jaren heeft veel beleggers gemist. Tussen 2009 en 2014 won de Dax bijna 100 procent, sindsdien kwam eind 2018 de klad erin  met slechts ongeveer acht procent toegevoegd. Beleggers lijken nog steeds opgeschrikt door het uiteenspatten van de zeepbel van de nieuwe economie. In 2001 waren er 12.85 miljoen aandeelhouders onder Duitse burgers in Duitsland .

Over het algemeen spelen aandelen nog steeds een ondergeschikte rol bij de investering van Duitsers. Volgens de statistieken van de Duitse Bundesbank, die de DAI heeft geëvalueerd, hadden aandelen in de financiële activa van de Duitsers van bijna zes biljoen euro een aandeel van slechts 5,4 procent.

Aandelenfondsen waren goed voor 3,3 procent, overige aandelen 5,2 procent en andere fondsen 6,5 procent. Het grootste deel van het geld wordt nog steeds aangehouden met 39,7 procent, uiteindelijk als contant geld of deposito’s, 37,3 procent zijn verzekeringen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *