Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Grondstoffenmunten onder druk

De Nieuw Zeelandse dollar (NZD), De Australische dollar (AUD) en de Canadese dollar (CAD) hebben allen een dieptepunt gemaakt ten opzichte van de Amerikaanse munt. NZDUSD en AUDUSD zijn gedaald tot de laagste koers sinds 2009. Het lijkt erop dat de USDCAD het hoogtepunt van 2009 gaat testen op 1.3065. De NZD, de AUD en de CAD zijn allen grondstoffenmunten, dat wil zeggen dat de waarde zeer afhankelijk is van de export van grondstoffen. De afgenomen vraag naar grondstoffen drukt de vraag naar die munten waardoor de waarde daalt ten opzichte van andere valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

In 2001 bevond de vraag naar grondstoffen op een dieptepunt. Goud werd verhandeld tegen $250 per ounce en een vat olie koste 15 Amerikaanse dollar. Na 2002 begon de vraag naar grondstoffen toe te nemen tot 2008. In tandem stegen de waarde van die valuta’s. Aan het einde van 2008 kwam er een einde aan deze “bull” markt. In amper vier maanden keerde de grondstoffenprijzen terug naar het niveau van 2004.

In de onderstaande grafieken kunt u dit verband duidelijk zien. De blauwe lijn is de CRB Commodity Index (grondstoffen) en de roze lijn de Australische dollar/Amerikaanse dollar (AUDUSD).

Australische dollar en grondstoffenprijzen

In 2011 kwam echter de klad erin, zodat de daling van 2008 werd hervat. De stijging vanaf halverwege 2009 is weer teruggegeven. De grondstoffenprijzen zijn gedaald naar het laagste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis. De sterkere dollarindex die een vierjarig hoogtepunt heeft bereikt, drukt het sentiment. Hierdoor worden dollar-genoteerde bezittingen zoals goud en olie duurder voor buitenlandse investeerders en daarom minder aantrekkelijk. Het toegenomen aanbod in belangrijke markten en de zorgen over een zwakke vraag vanwege onzekerheid over de mondiale economie – vooral die van China – hebben de grondstofprijzen gedrukt. De olieprijs begon een scherpe afdaling tot onder de $70 per vat, het laagste niveau in vier jaar. Ook goud verloor zijn glans. Sinds een piek in 2011 van $1900 is het gedaald naar $1143 nu.

De Australische dollar staat net als de grondstofprijzen sinds 2011 onder druk.  Naast de zwakke grondstofprijzen speelt ook de vraaguitval van China een rol. De Aussie daalde naar $0,8426, het laagste niveau sinds 2010.

De Nieuw Zeelandse dollar zakte woensdag 1,68%, de drie na grootste daling van dit jaar. De zwakte vloeide voort uit door een prijsdaling van zuivelproducten van 10,7%. De munt staat op het dieptepunt in zes jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar op $ 0,6545. Ook de renteverlaging door de centrale bank verzwakt de munt. De monetaire autoriteit reageert op de zwakke inflatiecijfers door de tarieven naar beneden (vorige maand) bij te stellen.

Ook de Canadese centrale bank doet een duit in het zakje door ook de rente te verlagen. Gisteravond werd het tarief verlaagd naar de laagste stand in 5 jaar (0,5%). Hierdoor werd de loonie (zoals de Canadese dollar door handelaren wordt genoemd) daalde 1,45% ten opzichte van de “greenback”. Een dollar kost nu C$ 1,2931. De Australische dollar zakte 0,98%, de grootse daling sinds 3 juli. De koers staat op de laagste stand in vijf jaar op $0,7366.

De grondstoffenlanden (Australië , Canada, Nieuw-Zeeland) konden relatief ongeschonden uit de wereldwindje financiële crisis van 2008 komen. De obligaties en valuta van deze landen waren erg gewild vanwege de hoge rente in die landen en de goede kredietwaardigheid. Ook de huizenprijzen stegen.

Er is echter een keerzijde aan een sterke munt, namelijk dat het de exportpositie raakt en de industrie verzwakt. Hierdoor moesten de centrale banken de rente verlagen waardoor de huizenprijzen verder aangejaagd werden.

Ook de speech van Janet Yellen gisteren deed de valuta’s geen goed. Zij betoogde dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken op schema was om de rente later dit jaar te verhogen.

Een verwijzing namens de titelfoto van Jason Rogers: https://flic.kr/p/6PXuwA

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *