De langjarige opmars van de dollar sinds 2012 is voorbij. Dat schrijven analisten van de zakenbank Barclays donderdag. Het snelle herstel van de economie en de banken na de financiële crisis van 2008 heeft de dollar vleugels gegeven in de afgelopen jaren. De stijging ten opzichte van de Japanse yen begon in 2012 en voor de euro in 2013.
In de tweede helft van 2014 startte een bredere rally. Recent is daar de klad in gekomen door wat teleurstellende cijfers en onzekerheid over de uitvoering van de plannen van president Donald Trump. De dollar-index (“Dixie”), een mandje met valuta’s ten opzichte van de dollar tikte de hoogste stand in 14 jaar en daalde vervolgens. De index staat nu op de laagste stand in zeven maanden.
“Wij geloven dat de dollar supercyclyus van de afgelopen 5 jaar voorbij is. Het verschil in de economische ontwikkeling die de dollar ondersteunde, heeft gepiekt, niet alleen vanwege het Europese herstel maar ook omdat de Amerikaanse conjunctuurcyclus verder gevorderd is dan in Europa”, aldus de analisten van de zakenbank.
De waardering wijst op neerwaartse risico’s voor de middellange termijn. Op korte termijn verwachten ze een zijwaartse beweging ten opzichte van de belangrijkste valuta. De zakenbank ziet de dollar verzwakken met 2%-3% ten opzichte van de Chinese yuan in de komende jaar en met bijna 7% ten opzichte van de yen. Barclays verwacht dat de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro stijgt naar $1,06 per euro tegen het begin van 2018. Daarna zal een verzwakking optreden naar $1,12 euro, dichtbij het huidige niveau.
De grafiek vertoont heel mooi in 5 bewegingen omhoog, precies zoals het in elk timeframe verloopt. Super-cyclus is een beetje overdreven, de bewegingen gaan nu eenmaal zo, in het klein, en in het groot.
Afgaand op de grafiek zal er nog éen correctie omhoog komen, vanaf dat hoogste punt zijn deze 5 bewegingen, inclusief correcties, echt voorbij en zal de Dollar index haar rode kant laten zien. Short vanaf daar is een goede start,voor zowel het handelssysteem als handmatig.