In de laatste weken van 2008 zakte de dollar opnieuw ver weg. Een belangrijke oorzaak was waarschijnlijk dat de Fed aangaf een erg agressief beleid te zullen voeren om deflatie te voorkomen. De ECB daarentegen liet wat sussende geluiden horen en gaf te kennen het monetaire beleid gedoseerd in te zullen zetten.
Ook qua fiscaal ingrijpen (en dus gefinancierd door grotere tekorten) lijkt de Amerikaanse regering minder remmingen te kennen dan in Europa het geval is. Inmiddels lijken de markten ervan overtuigd te raken dat ook de ECB door omstandigheden gedwongen zal worden het monetair beleid groffer in te zetten.
SNS Securities is daar nog niet zo van overtuigd, al was het alleen maar omdat verdere renteverlagingen waarschijnlijk niet erg effectief zullen zijn. De dollar zal dit jaar naar hun verwachting dan ook onder druk blijven liggen.
Voorlopig pleit hiertegen dat Duitsland zijn eerste staatslening van dit jaar met moeite heeft geplaatst. Van de geplande EUR 6 mld werd slechts EUR 5,25 mld binnengehaald. De concurrentie met bedrijfsobligaties is dan ook groot.
De consensus is dat de spreads op bedrijfsobligaties dit jaar fors in zullen komen en bedrijven moeten nog steeds erg aantrekkelijke rentes aanbieden om hun obligaties geplaatst te krijgen. In de VS was de plaatsing van een tienjaars lening afgelopen week daarentegen wel een succes.
Bron: SNS Securities Research
Start met Automatisch Beleggen
De edelmetalen hebben het moeilijk: zowel goud als zilver staan in de correctiestand, aan de andere kant werd de US-dollar sterker.
De traditioneel positieve prestaties van goud in een inflatoire omgeving met toenemende rentepercentages worden belemmerd door de kracht van de U.S. dollar.
De dollar is al 100 jaar de internationale reservemunt bij uitstek. Hoelang kan dat nog doorgaan ?
Beursgoeroe Stephen Roach verwacht dat de Amerikaanse munt een diepe val gaat maken. Hij is bezorgd dat een veranderend mondiaal landschap in combinatie met een enorm begrotingstekort in de VS een cra...