Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dollar blijft dit jaar onder druk

In de laatste weken van 2008 zakte de dollar opnieuw ver weg. Een belangrijke oorzaak was waarschijnlijk dat de Fed aangaf een erg agressief beleid te zullen voeren om deflatie te voorkomen. De ECB daarentegen liet wat sussende geluiden horen en gaf te kennen het monetaire beleid gedoseerd in te zullen zetten.

Ook qua fiscaal ingrijpen (en dus gefinancierd door grotere tekorten) lijkt de Amerikaanse regering minder remmingen te kennen dan in Europa het geval is. Inmiddels lijken de markten ervan overtuigd te raken dat ook de ECB door omstandigheden gedwongen zal worden het monetair beleid groffer in te zetten.

SNS Securities is daar nog niet zo van overtuigd, al was het alleen maar omdat verdere renteverlagingen waarschijnlijk niet erg effectief zullen zijn. De dollar zal dit jaar naar hun verwachting dan ook onder druk blijven liggen.

Voorlopig pleit hiertegen dat Duitsland zijn eerste staatslening van dit jaar met moeite heeft geplaatst. Van de geplande EUR 6 mld werd slechts EUR 5,25 mld binnengehaald. De concurrentie met bedrijfsobligaties is dan ook groot.

De consensus is dat de spreads op bedrijfsobligaties dit jaar fors in zullen komen en bedrijven moeten nog steeds erg aantrekkelijke rentes aanbieden om hun obligaties geplaatst te krijgen. In de VS was de plaatsing van een tienjaars lening afgelopen week daarentegen wel een succes.

Bron: SNS Securities Research

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *