De dollar is weer een veilige haven

De dollar is in een ´roller coaster´ terechtgekomen. De ene dag wordt ’s werelds belangrijkste reservevaluta een waarde van 1,28 tegen de euro toebedacht, even later schrijft de financiële pers de munt de grond in en staat er 1,34 op de teller. Dat was woensdag (19 juni) het geval, vlak voor de speech van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Enkele uren na de speech stond 1,316 op het koersenbord. Het kan verkeren, zei Bredero ooit.

Asset bubbels

De oorzaak voor de waardestijging van de dollar ten opzichte van bijna alle belangrijke valuta’s in de wereld waren de plannen van de centrale bank. De Fed is voornemens om nog voor het einde van 2013 een begin te maken met de afbouw van het monetaire verruimingsprogramma, beter bekend als QE3. De motivering voor dit besluit is, dat de economie van de VS volgens de Fed althans weer aan de beterende hand is en niet langer met een eindeloze stroom van goedkope liquiditeiten ondersteund hoeft te worden.

Maar er speelt nog iets anders. Bij de Amerikaanse centrale bankiers heerst wellicht de overtuiging, dat er wereldwijd zogeheten asset bubbels zichtbaar worden. Door de Fed en andere centrale banken zijn de afgelopen jaren stromen liquiditeiten de wereld in gepompt. Die hebben zeker in de Opkomende Markten voor veel onbalans op de financiële markten gezorgd. Door nu op de rem te gaan staan hoopt de Fed wellicht een ontploffen of leeglopen van deze bubbels te voorkomen. De paniekverkopen van afgelopen donderdag zijn een bewijs dat beleggers de visie van de Fed delen, dat er door de excessieve verruiming de financiële markten naar een te hoog niveau zijn gestegen. De woorden van Bernanke hebben waarschijnlijk het effect, dat een broodnodige correctie op gang is gekomen. Beleggers beseffen weer, dat de koersstijgingen alleen nog maar op de aanwas van goedkoop geld waren gebaseerd.

Voordelen

Is de koersstijging van de dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta’s blijvend? Daar zijn goede argumenten voor aan te voeren. De belangrijkste is wel, dat de VS er economisch relatief goed voorstaan, zeker in vergelijking met Europa. De Fed heeft de groeivooruitzichten voor 2014 verhoogd naar 3,5%. Die groeiversnelling is te danken aan enkele belangrijke voordelen die de VS momenteel genieten ten opzichte van vele andere regio’s. De industrie in de VS profiteert van het voorhanden zijn van overvloedig veel goedkope schalieolie en schaliegas. Daardoor wordt de industrie in de VS weer erg concurrerend. Er is zelfs sprake van een herindustrialisering. Veel Amerikaanse bedrijven halen een deel van hun productiefaciliteiten terug uit het Verre Oosten, terwijl bedrijven uit bijvoorbeeld Europa nu liever in de VS investeren dan in eigen land.

Dat is nog niet alles. Dankzij de teruglopende energie-importen lopen de tekorten op de handelsbalans snel terug. Die bedragen nu maandelijks nog grofweg $ 40 miljard. Als we de energierekening uit dit tekort halen blijft er nog slechts $ 10 miljard over. Trouwens, ook de overheidstekorten beginnen fors terug te lopen. Bedroeg dat enkele jaren geleden nog bijna 8%, dit jaar komt het uit in de buurt van 3% en voor het komend jaar wordt een tekort tussen 2% en 3% verwacht. De snelle daling van de tekorten is toe te schrijven aan Sequester, het willekeurige bezuinigingsprogramma, dat aan het begin van dit jaar van kracht werd.

De VS heeft zijn bankencrisis voortvarend aangepakt. Het bankwezen functioneert haast weer als vanouds en er zijn daar weinig geluiden van kritiek meer te horen over de kredietverlening aan particulieren en MKB-bedrijven. Herstel van de huizenmarkt tenslotte zorgt voor ruim 1%-punt extra economische groei. Herstel van de huizenprijzen, maar zeker ook van de werkgelegenheid geeft de Amerikaanse consument een gevoel van vertrouwen in zichzelf.


 Tenslotte

Het nadeel van het bezuinigingsprogramma is, dat het de economische groei vertraagt met bijna 1%. Dat is ook de reden dat de Fed denkt, dat de Amerikaanse economie dit jaar met slechts 2,4% zal groeien. Het goede nieuws is, dat de negatieve effecten van die bezuinigingen in de loop van de tweede helft van het jaar gaan wegebben. Dat is dan ook terug te zien aan de groeiverwachtingen voor 2014. Die worden, zoals gezegd, geraamd op 3,5%. Bij een groei van 3% of meer en een aantrekkende leningsactiviteit behoort een veel hogere rente dan nu. Dat duwt de koers van de dollar omhoog, bijvoorbeeld ten opzichte van de euro. Volgens beleggersbank JP Morgan ligt een daling van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,2480 in het verschiet! Dat betekent dat de US dollar voorlopig weer een veilige haven voor beleggers is.

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de US$ een veilige haven is voor beleggers. Maar het is niet het enige toevluchtsoord. In de afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen en Australische dollar. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese dollar. Ook in deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.


 

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

5 gedachten over “De dollar is weer een veilige haven”

  1. ik heb begrepen dat in de USA een hypotheek op het huis en niet de persoon is. Indien iemand zijn hypotheek niet meer na kan komen, dan verliest hij zijn huis en daarmee tegelijk zijn schuld. De banken moeten dan e.e.a. herkapitaliseren en voila; probleem opgelost? De banken bezitten vastgoed waar ze opnieuw aan kunnen verdienen; verkoop van vastgoed en afsluiten van hypotheken.

    Hier in de EU blijft een schuld je je leven lang achtervolgen…geen basis voor een opleving zoals in de USA…dus printen maar EU en kwijtschelden van schulden?

    Wellicht dat in de volgende cyclus schulden nog minder serieus genomen zullen worden, maar we hebben tenminste weer groei en welvaart…toch?

  2. Dat klinkt als een Balkenende uitspraak, toch!? Ben het niet met je eens over schulden, als jij iets uitleent wil je toch dat het uiteindelijk weer bij je terugkomt? Een hypotheek is een verplichting die je aangaat, en ook gaat terug betalen. In Amerika denken ze er dus iets anders over. En schulden mogen,maken daar is heel normaal geworden.Deze hele crisis is gebaseerd op schulden, en voornamelijk die uit de US.
    Een ‘opleving’ in de US, waarschijnlijk steek je je hand er niet voor in het vuur, ik namelijk niet. Wat je ziet is ongegrond optimisme. In de US is geen geld bijgedrukt, in tegenstelling tot wat velen denken. En de EU is hopelijk niet van plan geld bij te drukken, het zal de crisis niet goed doen. Bij ‘welvaart’ rolt het geld, maar er wordt geen cent uitgegeven op dit moment. Wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven. Dus zoveel ‘groei’ is er niet op dit moment. Eerst maar eens deze ‘cyclus’ door, zonder al te veel kleerscheuren voordat we aan een andere kunnen gaan denken.

  3. Ik ben het zowaar met Edwin eens wat betreft de schulden.
    Wat betreft het bijdrukken van Dollars, dat heeft volgens mij wel plaats gevonden, maar dat heeft in de VS een totaal andere uitwerking dan wanneer de ECB hier Euro’s gaat bijdrukken.
    In de VS kan je het zien als een ‘verwatering van aandelen’; in Europa pakt zoiets rampzalig uit.
    De opbouw en achterliggende ‘constructie’ van de Euro zorgt hier voor ‘Landen-kannibalisme’; aan het einde van het verhaal staat geen Land meer ‘overeind’.
    Koen Hoefgeest heeft dat al eens ‘heel mooi’ uitgelegd, daarom ga ik dat nu niet doen 😉
    .
    Vriendelijke groet,
    jan 😉

  4. Dankje Jan.

    Maar even terug naar het onderwerp, over de veilige haven van de Dollar. Al de schulden zijn in Dollars, en zouden dus ook in Dollars terug moeten. Dit geeft de Dollar meer kracht over de komende tijden. Inderdaad, te strenge regels zullen landen de das om doen. Een te strak regime is ook niet goed, vooral in een crisis als deze.
    Wat in de jaren eind ’20 begon in Europa en uiteindelijk overwaaide naar de US voltrekt zich nu weer, Europa in depressie en de US volgde. Het zijn vreemde tijden, maar uiteindelijk komt ook daar een eind aan, met of zonder een EU of Euro.

  5. Edwin,
    Die veilige haven in Dollars zie ik ook niet zo 1-2-3 zitten; maar ieder zijn mening en onderbouwing denk ik dan maar.
    *
    Je haalt de jaren 20 van de vorige eeuw aan, het is zo jammer dat zo weinig mensen iets van de lessen uit de geschiedenis van die tijd geleerd hebben; want dan had de huidige ellende voorkomen kunnen worden.
    Geschiedenis-les moet verplicht worden gesteld voor leidinggevenden vind ik.
    Op dit moment ontbreekt het daar volkomen aan denk ik, aan die kennis van de geschiedenis dus.
    *
    Nog even kort over het verschil van het bijdrukken van geld tussen Europa en de VS.
    In de VS is het verwatering, in Europa is het toename van schuld aan de ECB.
    .
    Ik heb daar een tijdje geleden na een avondje “Koen Hoefgeest” een heel kort stukje over geschreven, het is eigenlijk een neerpennen van datgene wat hij op een whiteboard schreef, maar dan weergegeven via mijn woorden. Het idee komt van hem.
    ‘Koen doet zich dommer voor dan ie is’!;)
    Het zeer beknopte stukje is te lezen onder de volgende link:
    http://www.jstas.com/GT144/BBD/de_balans.htm
    [url]http://www.jstas.com/GT144/BBD/de_balans.htm[/url]
    .
    Vriendelijke groet,
    Jan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.