Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Opkomende Markten slachtoffer van FED

Door de beleidswijziging van de FED krijgen opkomende markten zware klappen, evenals de Chinese aandelen. Het was in 2010 dat de Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega, het begrip valutaoorlog introduceerde. Hij deed dat bij wijze van kritiek op het wel erg verruimende monetaire beleid van de VS. Daardoor kreeg zijn land onverwacht te maken met zeer grote instroom van liquiditeiten uit de VS. Dat land voerde volgens hem dit beleid om de waarde van de dollar te verlagen om zo de groei te stimuleren.

Toestroom

Hoewel de kritiek van Mantega zeker niet ten onrechte was, hebben in retrospect veel zogeheten Opkomende Landen geprofiteerd van de aanhoudende instroom van liquiditeiten. Er is heel veel geld geïnvesteerd in bedrijven en in infrastructuur. En veel kapitaalmarkten zijn dankzij die toestroom min of meer tot volwassenheid gekomen. Een groot aantal analisten is nu bang, dat aan deze positieve ontwikkelingen een einde kan komen nu Ben Bernanke aangekondigd heeft om geleidelijk te gaan stoppen met het verruimende beleid. Dat zou kunnen betekenen, dat veel van het toegestroomde geld nu weer gaat uitstromen. Dat die angst niet ongegrond is, bleek daags na de persconferentie van de voorzitter van de Fed. Valuta’s van veel Opkomende Landen moesten een flinke veer laten ten opzichte van de dollar. Het zwaarst getroffen werden de Indiase Rupie en de Turkse Lira.

Ongunstig

De aankondiging van de Fed komt op een ongunstig tijdstip. In Opkomende Landen gaat het economisch minder voorspoedig. Het gezamenlijk overschot op de handelsbalans is geslonken van 5% naar 1%, aldus het IMF. Sommige landen hebben nu zelfs een tekort op de lopende rekening en dat verklaart waarom de Rupie en de Lira zo zwaar getroffen werden. Beide landen kampen met tekorten en dat tekort moet afgedekt worden met vreemd vermogen. Dat wordt nu duurder om te lenen.

Verscherpen

De grote vraag is of deze recente gebeurtenissen de opmaat vormen voor veel en blijvende onrust waardoor de economische problemen in de Opkomende Landen verder verscherpt raken. Een ding lijkt al wel zeker: de kosten om vreemd vermogen aan te trekken gaan blijvend omhoog nu de Fed ophoudt met monetair verruimen.

Toch hoeft dit besluit niet zo rampzalig uit te pakken als in 1994, toen de Fed ook besloot om monetair de duimschroeven aan te draaien. Veel Opkomende Landen balanceerden toen op de rand van de afgrond, omdat veel beleggers ijlings hun geld en beleggingen terug haalden. Veel landen staan er nu in verhouding veel beter voor. Hun begrotingen zijn op orde en hun schuldenlast is zeker vergeleken met de meeste westerse landen van een zeer aanvaardbaar niveau. Ze zijn ook niet meer zo afhankelijk van buitenlands kapitaal als pakweg twintig jaar geleden. Veel landen kunnen dankzij een goed ontwikkelde obligatiemarkt terugvallen op binnenlands vermogen. Bovendien is de Fed niet van zins om plotsklaps te stoppen met het huidige beleid. Dat gaat stapje voor stapje en de centrale bank heeft ook kenbaar gemaakt, dat renteverhogingen er tot 2015 niet inzitten. Bovendien, de VS gaat stoppen met het huidige beleid, omdat de economie van het land er beter voorstaat. Van een sterkere economie in de VS profiteert de rest van de wereld.

China

Maar de VS is niet de enige partij die in staat is het lot van de Opkomende Landen te beïnvloeden. Een land als China heeft daar zeker ook de mogelijkheden toe, omdat het de grootste importeur is van hard en soft commodities. Veel Opkomende Landen zijn voor hun export zeer afhankelijk van die Chinese vraag. Juist die vraag laat de laatste maanden zeer te wensen over en daar zal de komende tijd weinig verandering in komen. Daarvoor komen er uit dat land recentelijk teveel ongunstige signalen over de groei. Het laatste nieuws is dat de Chinese centrale bank monetair gaat verkrappen om de kredietvraag in te perken. Volgens Goldman Sachs zal de groei daarom nog meer gaan vertragen dan al het geval was.Daar komt nog bij, dat de bankensector in een crisis lijkt te geraken die veel wegheeft van de bankencrisis die de westerse economieën hebben lamgelegd. Als dat werkelijk zo is, dan is het zeer wel denkbaar, dat de toch al zwakke wereldeconomie een nieuwe zware klap krijgt te verwerken. Daar zullen de Opkomende Landen zich dan niet aan kunnen ontrekken! Daar gaat ook de markt vanuit. Na het bekend worden van het nieuws uit China daalde de MSCI Emerging Markets Index met 2% en the S&P GSCI Index voor grondstoffen daalde naar het laagste niveau in twee maanden.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *