Tot voor kort gaf niemand nog een cent voor de dollar. De Amerikaanse munt stond onder druk ten opzichte van de belangrijkste rivaal, de euro. Veel analisten hebben echter gewaarschuwd dat de dollar de meest ondergewaardeerde valuta ter wereld is. Zij houden vast aan een lange periode van waardestijging omdat de Amerikaanse economie verder herstelt en de Fed de rente in de komende jaren zal verhogen.
Dollar breekt uit
De dollar-index (“Dixie”) is uit het dalende trendkanaal te breken sinds de ondertekening van het Plaza-akkoord in september 1985.
Destijds kwamen de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overeen om samen te werken om de waarde van de dollar te verlagen en de waardes van de Yen en de Duitse mark omhoog te krijgen. Dit hielp om het handelstekort van de VS te verkleinen, omdat een sterke dollar slecht is voor de handel.
De Amerikaanse munt halveerde daarop naar een koers van 1,26 dollar per tegenwoordige euro. De invoerprijzen in Nederland kelderden uiteraard mee en droegen bij aan twaalf maanden van deflatie tussen juli 1986 en juni 1987, met als dieptepunt een inflatie van -1,3 procent in januari 1987.
De dollar-index, (dollar tegenover een mandje van zes belangrijkrijke valuta) steeg maandag naar 87,4, boven de weerstand van 87). Cijfers van de CME (Chicago Mercantile Exchange) tonen aan dat de speculatieve dollarposities een recordhoogte hebben bereikt met het grootste belang in de euro, de Nieuw-Zeelandse dollar, de Canadese dollar, de yen en de Zwitserse frank.
De Europese Centrale Bank (ECB) doet juist het tegenovergesteld door het monetair beleid te verruimen. Dit zal de waarde van de euro drukken ten opzichte van de dollar.
Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley is de opmars van de “greenback” om deze redenen bijna onstuitbaar. Zij denken aan een rally van de dollar die vier tot vijf jaar zal aanhouden. De euro zal volgens hen dalen naar $1,12 en zal zelfs zwakker worden dan de yen.
De stijging van de dollar heeft gevolgen voor beleggingen wereldwijd. Door de stijging van de dollar zullen sommige Amerikaanse pensioenfondsen hun belang in opkomende markten moeten afbouwen waardoor de dollar nog verder gestimuleerd wordt en zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.
De sterke “greenback” kan pijnlijk zijn voor Aziatische bedrijven die geleend hebben in Amerikaanse dollars. Uit cijfers van de BIS, de toonaangevende club van centrale banken blijkt dat de dollar “carry-trade” van Hong Kong naar China een waarde heeft bereikt van $1.200 miljard. De leningen in dollars zijn geëxplodeerd van 300 miljard in 2005 naar $2.500 miljard.
De Britse bank HSBCrept over “een aardverschuiving” die onderweg is en kan leiden tot een stijging van de dollar met 20% in de komende twaalf maanden. Er wordt een vergelijking gemaakt met de periode 1980-1985. De Amerikaanse dollar steeg in die periode met 90% doordat de Fed onder president Volcker, het monetair beleid verkrapte. De leidende overheden zagen zich genoodzaakt om in te grijpen ten einde deze stijging een halt toe te roepen. “We zijn in de vroege fase van een bull markt in de dollar. De huidige opmars zal ons gaan verbazen. Het grootste gevaar voor de markten en analisten is dat zij hun gedrag niet aanpassen aan een erg veranderde wereld’, aldus David Bloom, valutastrateeg bij HSBC.
De verwachting van een renteverhoging in de Verenigde Staten heeft de dollar-index gestuwd en staat nu (91,77) op de de hoogste stand stand sinds december 2005.