Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Doel olieprijs bereikt. Wat nu?

Op 8 december jongstleden hebben wij u gewezen dat een bodem in de olieprijs nog niet in zicht is. Wij schreven “De olieprijs kan dus als er geen grote aanbodschokken zich voordoen verder omlaag. Technisch vinden we steun bij $49,78 en weerstand op $75,16 voor de US light Sweet Crude.” Een belangrijke steun bevindt zich op $49,78 die vandaag intraday is aangetikt waarmee een belangrijk steunniveau op sneuvelen staat. Een slotkoers onder dit niveau ( de steun van 10 januari 2007) zal tot verdere dalingen leiden.

olieprijs 6 januari 2015
olieprijs 6 januari 2015

De zorgen over een overaanbod temidden van groeivertraging van de wereldeconomie drukt de olieprijs. De beslissing van de olieproducerende en exporterende landen (OPEC) om de productie aan het einde van dit jaar niet te beperken heeft de glijvlucht versneld. Volgens analisten zal deze daling in de komende maanden aanhouden.

Gisteren verlaagde Saoedi-Arabië de verkoopprijs voor Europese klanten in een poging om marktaandeel te behouden in een regio waar de olie van dat land het minst aantrekkelijk is. Deze prijsverlaging komt op een moment dat de Europese oliemarkt al onder druk staat. De hogere Russische exporten en de toenemende volumes van Noord-Irak drukken zwaar op de olieprijs. De toenemende voorraden in de Verenigde Staten wijzen ook op een zwakte in die markt.

Beleggers speculeren op een verdere daling

Beleggers speculeren op een verdere daling van de olieprijs door putopties te kopen. Zij worden winstgevend bij een daling onder de 45 dollar. Sinds december is het putopties februari $50 op de WTI gestegen van 193 naar maar liefst 21.275 contracten. Contracten met een strike van $45 zijn toegenomen van 8 naar 19.490. Het belang in de $40 putoptie is gestegen van 1 naar 8.270 contracten.

Zelfs contracten met een lagere prijs zijn trek. De open intrest, het aantal contracten, dat niet gesloten of geleverd zijn, op de maart 2015 putoptie met een strike van $30 is toegenomen van 34 naar 1.811. Vorige week werden zelfs 30 contracten met een strike van $20 verhandeld.

Bodem?

De glijvlucht van de afgelopen tijd is wel erg hard gegaan. Mogelijk is het tijd voor een herstel. We zien ook de dat de snelheid van de daling afneemt. De meeste experts gaan uit van een olieprijs van $45-$55 voor dit jaar. Deze week komt een grote winterstorm in de Verenigde Staten aan waardoor de aandacht op de energiesector gericht wordt. De eerste “Clipper” zal hevige sneeuwval en erg koude temperaturen met zich meebrengen. Dit zal dus mogelijk de olievraag kunnen stuwen.

De analisten van zakenbank Citigroup hebben vorige week hun verwachting voor de olieprijs voor dit jaar naar beneden bijgesteld van $80 naar $63. Voor de Amerikaanse oliegraadmeter zien zij een gemiddelde prijs van $55. Er wordt pas een herstel in de tweede helft van het jaar verwacht.

De nieuwe prognose is onder de meest pessimistische verwachting van de zakenbank. Voor bodemvissers in olie is het belangrijk te weten dat Citigroup ook voor de nieuwe verwachting weinig belang hecht. Er wordt slecht een kans van 55% toegekend aan de nieuwe prognose. De zakenbank waarschuwt dat de olieprijzen zelfs nog lager kunnen gaan. De kans dat de Brent olie gemiddeld $55 is achten zij slechts op 30%. Dat is maar 12% onder hun vorige verwachting.

De bank voorziet een herstel in de tweede helft van dit jaar doordat uiteindelijk de lage olieprijs zal leiden tot een productiebeperking door de OPEC en door een aantrekkende groei van de wereldeconomie.

De gewijzigde schattingen vertalen naar een daling van de energiekosten per dag met maar liefst $4,4 miljard die een grote stimulans kan bieden aan de consumentenbestedingen: “een 1.600 miljard kwantitatieve verruiming voor de wereldeconomie”.

Technisch ligt de volgende steun op $46,15.Daarna op $40,28 en vervolgens op $32,35. Weerstand vinden we op $55,38.

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Doel olieprijs bereikt. Wat nu?”

  1. Avatar

    Een geschreven put optie kun je ook zien als ‘verhandeld’ lijkt mij. Die heeft heel wat premium binnen gehaald met 30 stuks strike $20…, heel slim gedaan, en kan het nog houden ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *