De opmars van de bitcoin lijkt onweerstaanbaar. In 2020 steeg de waarde van de digitale munt met 300% om aan het begin van 2021 opnieuw in waarde te verdubbelen.
De omvang van de markt heeft nu een geschatte waarde van $ 1,1 biljoen. Het mag geen verbazing wekken dat vooral beleggingsbanken een steeds begeriger oog op die markt laten vallen.
Bij Citibank zijn ze een en al optimisme. Daar denken ze dat de bitcoin zomaar de munt bij uitstek kan worden voor de internationale handel. Dan moeten er nog wel enkele problemen overwonnen worden. Dat vinden ze ook bij Bank of America en Morgan Stanley.
Het belangrijkste problem is misschien het wel zeer hoge energieverbruik. Die is te vergelijken met het energieverbruik van een land als Nederland. Dat neemt niet weg, dat Bofa en Morgan Stanley denken dat de Bitcoin een interessant onderdeel van de beleggingsportefeuille kan worden, vergelijkbaar met de positie van goud.
Europese spelers als Commerzbank en het Franse Amundi moeten voorlopig niets hebben van de Bitcoin. Het is een speculatieve munt met als groot risico een enorme prijsdaling als er eenmaal iets van regulering komt. Ze ondervinden daarbij steun van Jay Powel, de baas van de Fed.
Ondanks alle bezwaren groeit de interesse, bij institutionele beleggers en bij bedrijven.
Start met automatisch beleggen
Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor het Britse pond en de Britse overheidsobligaties?
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal op langere termijn geen grote impact hebben op de markten.
Volgens een studie van JP Morgan hebben gouden ETC's het moeilijk bij institutionele beleggers. Professionele beleggers verplaatsen hun kapitaal naar bitcoin !
De cryptovaluta's - vooral de belangrijkste valuta Bitcoin - begonnen het nieuwe jaar met sterke koersstijgingen.