Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Moeten centrale banken wijken?

Is er een krachtmeting gaande tussen centrale banken en de markt?
Je bent geneigd ja te zeggen. Zo liet de heer Powel van de Fed de afgelopen week weten, dat het monetair van de bank voortgezet wordt. Te vroeg verkrappen kan fataal uitpakken. Dat heeft de crisis van 2008 ondubbelzinnig laten zien.

En dus, ook al zijn de economische vooruitzichten van de VS meer dan goed, van een beleidswijziging zal geen sprake zijn. Mooi dus, zou je denken. Maar nee, de markt lijkt allesbehalve overtuigd. Dat bewijst het geleidelijk oplopen van de yield op de treasury.

In eerdere krachtmetingen moesten centrale banken meestal bakzeil halen. Het is nog maar de vraag of dat ditmaal ook het geval zal zijn? Speculanten denken van niet. Ze gaan ervan uit dat centrale banken dit keer de markt kunnen negeren. De yieldstijging is nog heel beperkt, zeker gelet op de uitbundige vooruitzichten.

Het vervelende is en blijft dat markten overal ter wereld inzetten op een stijging van de rente. Dat kan zomaar een self fulfilling prophecy blijken, zeer tot ongenoegen van de centrale bankiers. De uren voor de dageraad zijn de donkerste. Dat geldt zeer zeker voor centrale banken nu het herstel vorm krijgt. Het kan allemaal nog grandioos misgaan door het ongeduld van de markten!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *