Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse economie krimpt sterk

De nieuwste cijfers van het Turkse bureau voor de statistiek zijn indrukwekkend: in het vierde kwartaal daalde de Turkse economische productie met drie procent – en de vooruitzichten voor het lopende jaar zijn niet bepaald rooskleurig. Dit is slecht nieuws voor de Turkse regering vóór de lokale verkiezingen eind maart.

De Turkse economie daalde in het vierde kwartaal van 2018 met drie procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zoals het Turkse statistiekkantoor (Tüik) meldde.

In het laatste kwartaal maakte vooral de bloeiende bouwsector een groot verschil: het zakte met 8,7 procent, terwijl de industrie met meer dan zes procent daalde. Particuliere huishoudens bleven ook merkbaar achter en duidden op een daling van de binnenlandse consumptie met een daling van de uitgaven met ongeveer negen procent.

Hoge inflatie, zwakke groei op zijn best

Volgens het bureau voor statistieken bedroeg de groei van vorig jaar 2,6 procent. In het voorgaande jaar, ondanks de politieke onrust na de couppoging van juli 2016, had het 7,4 procent bereikt. In de zomer was de Turkse valuta ingestort in het midden van een diplomatieke crisis met de VS. Als gevolg hiervan was de inflatie omhooggeschoten.

Voor de AKP van president Recep Tayyip Erdogan, zijn de cijfers lastig net voor de lokale verkiezingen op 31 maart . De Turken lijden al maanden aan de hoge inflatie van bijna 20 procent. Om de stijging van de voedselprijzen tegen te gaan, heeft de overheid stedelijke kraampjes opgezet voor groenten met korting .

Apple Man

Source: Christian Senger & https://flic.kr/p/9nHjrf

Federal Reserve houdt de rentetarieven hoog

En de vooruitzichten zijn relatief bescheiden: ratingbureau Moody’s verwacht dat het bbp dit jaar met twee procent zal krimpen. Met een stijging van 0,4 procent is de schatting van het IMF optimistischer, maar in ieder geval dreigt stagnatie. Turkse burgers hebben onlangs het vertrouwen in de lire verloren en hun spaargeld in vreemde valuta geïnvesteerd.

In de afgelopen week had de Turkse centrale bank de beleidsrente ongewijzigd op 24 procent laten staan. “Hoewel het monetaire beleid in Turkije nauwelijks als onafhankelijk van de VS, het VK of de EMU-normen kan worden beschreven, lijkt het aanpakken van aanhoudende prijsdruk hoog op de agenda van de centrale bank en president Erdogan te staan “, reageerde de Duitse DZ Bank.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *