In de afgelopen vijf jaar is de woningprijs in de 15 grootste steden van Nederland met 40% gestegen. Deze stijging bedroeg in de rest van Nederland slechts 25%. Opvallend is dat de forse prijsstijgingen in de grote steden inmiddels ook de randgemeenten hebben bereikt. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa.nl
Dit ‘olievlekeffect’ is het sterkst rondom de 4 grote steden, waar de woningprijzen het snelst zijn gestegen en het aanbod sterk is gedaald. Dit heeft tot gevolg dat woningkopers uitwijken naar omliggende gemeenten, waardoor ook hier de prijzen inmiddels snel stijgen.
Onderstaande figuren laten duidelijk zien dat de 4 grote steden sneller in prijs stijgen dan de omliggende gemeenten, en de omliggende gemeenten sneller dan de rest van Nederland.
Zo zijn in Amsterdam de woningprijzen in vijf jaar tijd met 65% gestegen. De omliggende gemeenten volgen met een gemiddelde prijsstijging van 45%. Dit is een groot verschil met de prijsstijging in de rest van Nederland (exclusief de Top 15 Steden) van 25%. Wat verder opvalt is dat de olievlek steeds groter wordt: het afgelopen jaar stegen in Almere de prijzen zelfs sneller dan in Amsterdam.
Beleggen in landbouwgrond troeft spaarrentes af. Zeker nu er meer grond nodig is voor woningbouw. Meer dan de helft van het aantal gemeenten verwacht in 2020 een tekort aan senioren woningen. TK Vastgoed heeft op verzoek van ons een rapport opgesteld over beleggen in grond die wij u gratis mogen aanbieden. VRAAG HIER het rapport aan.
Start met Automatisch Beleggen
Zelfs in Duitsland waren ze ongerust. Waren de grote Duitse autofabrikanten niet de boot gemist met het ontwikkelen van een eigen elektrische auto.
De huizenmarkt kenmerkte zich de afgelopen jaren door twee elementen: stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrentes.
De laatste tijd wordt het woord recessie vaker in de mond genomen wanneer men het over de economische evolutie heeft.
De wereldeconomie bevindt zich momenteel in een kritieke fase en de onzekerheid is toegenomen.