Spanje is de olifant in porseleinkast!

De markten kijken met argusogen naar het schouwspel tussen de Griekse regering en de Europese gezaghebbers (met name Duitsland). De klok tikt! Nog enkele weken en dan is het judgement day voor de Grieken om een oplossing voor de crisis naar voren te schuiven. Ik vrees dat de Grieken er weinig tot niets van zullen bakken. Volgens mij wordt het ditmaal letterlijk en figuurlijk ‘bailout nation’.

Maar Griekenland is in Europese context slechts een ‘klein’ probleem. Het Griekse BBP is slechts 2,6% van de totale economie in Europa. Voor mij schuilt het grootste gevaar voor de Europese eenheid in Spanje. Dit wordt ondermeer pijnlijk duidelijk uit de volgende staafgrafiek uit de GEAB n°42 van Leap/E2020 (een Europese denktank).

Griekenland slechts een klein probleem
Griekenland slechts een klein probleem

De Spaanse economie is goed voor bijna 12% van het Europese BBP! En kwestie tekorten doet Spanje met 11,2% amper beter dan de Griekse collega’s. Daarenboven is de werkloosheid in Spanje torenhoog met 18%, en stijgende! Onder de jeugd bedraagt de werkloosheid een nooit geziene 40%.

Veel schade werd reeds veroorzaakt door de verwoestende vastgoedcrisis, waardoor de belangrijke werkgever – de bouwsector – overging tot massale ontslagen. Dit zagen we ook al terug is het desastreuze koersverloop van de sector op de Spaanse beurs.

Koersverloop bouwsector op Spaanse beurs
Koersverloop bouwsector op Spaanse beurs

Ook de huizenprijzen koersten lager, maar echt veel schade is er echter nog niet geleden.

Spaanse huizenprijzen
Spaanse huizenprijzen

Ook al is de tijdslijn misschien wat onvolledig op bovenstaande grafiek, het geeft alvast aan dat er mogelijk nog veel ‘pijn’ in het vooruitzicht is, gezien de rampzalige staat van de Spaanse economie. Credit Suisse sluit een bijkomende prijsdaling van -30% niet uit.

Is er niets positief te melden over Spanje? Toch wel, de schuldgraad bedraagt ‘slechts’ 60%, in vergelijking met +120% voor Griekenland. Maar met bovenstaande ingrediënten, kan dit plaatje in snel tempo verslechteren.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Nico Pantelis

www.slimbeleggen.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.