Terwijl in aandelenmarkten alweer wat groei verdisconteerd wordt, blijven de obligatiemarkten aangeven nog niet al te hoge verwachtingen te hebben van groei en/of inflatie. Dat laatste wordt onderschreven door SNS Securities Research.
De krachten in de economie zijn volgens de analisten van SNS Securities nog overheersend deflatoir. De inflatie zal de komende maanden wel wat stijgen, maar dat heeft hoofdzakelijk te maken met de ommezwaai van de olieprijs sinds augustus vorig jaar. De core inflation (exclusief voedsel en energie) blijft echter dalen, wat de lange rente op dit moment weerspiegelt.
Door de tegenvallende macrocijfers zijn aandelenmarkten ook wat in mineur geraakt. Overigens is er tot nog toe hoogstens sprake van een kleine terugslag in een opwaartse trend en worstelen de meeste markten met hun veertigdaags gemiddelde, zoals eind augustus ook al het geval was.

Daarnaast zullen beleggers voorlopig even de winstcijfers van bedrijven over het derde kwartaal willen afwachten om de koers te bepalen. Zij gaan er nog steeds van uit dat we, kijkend naar de conjunctuurcyclus, in een gunstige periode voor aandelen zitten en er de komende maanden nog wat meer in het vat zit. Voorlopig lijkt de markt echter aan de hand van de kwartaalcijfers zijn positie te bepalen.
De dollar lijkt gestuit door het dal dat eind september vorig jaar werd bereikt. De analisten van SNS Securities Research denken dat de dollar voorlopig gesteund zal blijven door fundamentals, zoals een forse verbetering van zijn concurrentiekracht en een snellere omslag in de economie.
Satilmis Ersintepe
www.dekritischebelegger.nl
Lees ook:
Augustus was een te gekke maand voor aandelen. De MSCI World Index schoot 6,6% de lucht in. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde over meer dan 40 jaar.
Welke investering is "veilig"? Hoe kunt u risico's vermijden? Deze gedachtegang houdt veel beleggers bezig. De afweging van rendement en koopkracht wordt vaak verwaarloosd.
Eind december 2018 bereikte de S&P 500 Bullish Percent Index (BPSPX) een zeldzame oversold-staat. Dat gaf aan dat het sentiment veel te negatief was
Beursgoeroe Stephen Roach verwacht dat de Amerikaanse munt een diepe val gaat maken. Hij is bezorgd dat een veranderend mondiaal landschap in combinatie met een enorm begrotingstekort in de VS een cra...