De man met de hamer

Sporters kennen het gevoel, alles loopt op rolletjes en dan is er die man met de hamer.

De afgelopen week heeft de beurs een vergelijkbare ervaring gehad, de economische ontwikkelingen werden steeds positiever ingeschat maar de beurs reageerde niet meer als verwacht met een stijging.

Tot er afgelopen donderdag en vrijdag tegenvallende cijfers over consumentenvertrouwen en werkloosheid de trigger vormde voor een stevige daling.

De vraag of de verwachte correctie is gestart is daarmee beantwoord, ja. Hoe deze correctie er uit gaat zien is een andere vraag. Vorige week stelde ik in mijn commentaar dat nog een laatste stijging fraai in het beeld van een wig zou passen. Deze laatste stijging hebben we niet gezien, een daling tot globaal 270 is mijn uitgangspunt op dit moment.

Het kan dieper

Op basis van de indicatoren is een correctie over de hele stijging sinds maart mogelijkheid. Een daling tot respectievelijk 268 254 en 241 zijnde 38,2, 50 en 61,8% correctie over de stijging zijn dan favoriete doelen. Een daling onder 241 is dan ook een ongezonde situatie voor het beeld van de beurs op langere termijn.

Technische analyse van de AEX op 6 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) correctiescenario
Technische analyse van de AEX op 6 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) correctiescenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Meestal gaat een correctie tot maximaal 61,8% over de voorgaande stijging en zolang dit het geval is, dienen we rekening te houden met een positief vervolg waarbij een stijging van de AEX boven 400 punten hoge ogen scoort. Zoals gezegd is dit scenario van toepassing zolang de AEX boven 240 punten weet te blijven.

De Hang Seng

Een andere beurs die met een correctie bezig is de beurs van Hong Kong. De Chinese aandelenmarkt op het vaste land steeg sinds maart met liefst 93%. Een daling van 18 tot 29% is dan ook mijn verwachting voor de komende periode.

Technische analyse van de Chinese Hang Seng op 6 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) correctiescenario
Technische analyse van de Chinese Hang Seng op 6 oktober 2009 (op basis van Elliot Wave) correctiescenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De verwachte correctie lijkt met een daling onder 303 punten in de AEX aangevangen waarbij ik in eerste instantie uit ga van een daling tot globaal 270. Een diepere daling tot 241 is zondermeer mogelijk maar het gedrag rond het nivo 270 zal uit moeten wijzen of er meer daling verwacht mag worden. Ook de beurs van Hong Kong lijkt met een correctie bezig. Een daling van 18 tot 29 % is daar het uitgangspunt. Voor de korte termijn posities wachten we een herstel af alvorens short te gaan. In het volgende bericht zal ik hierop nader terug komen.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

3 gedachten over “De man met de hamer”

  1. De verwachte correctie lijkt met een daling onder 303 punten in de AEX aangevangen waarbij ik in eerste instantie uit ga van een daling tot globaal 270. Een diepere daling tot 241 is zondermeer mogelijk maar het gedrag rond het nivo 270 zal uit moeten wijzen of er meer daling verwacht mag worden.

    Een daling van 303 naar 315 noem ik een stijging.

  2. M: je zou wel eens zinnige ideeën over de financiële wereld kunnen hebben.
    Je voert argumenten aan, en niet alleen een mening. Maar vanwaar schrijf
    hier en in je andere reacties met zo’n verongelijkte toon?

  3. Ach, misschien moet ik mijn toon een beetje matigen. In bovenstaand geval valt het met die toon overigens wel mee volgens mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.