Houdt renterally van de VS stand?

De rente op Amerikaanse staatsobligaties heeft een recordhoogte bereikt. Zet deze stijging door ?

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is een belangrijke indicator voor de financiële markten. Het laat zien wat de markt verwacht van de economie, de inflatie en het beleid van de VS. Deze rente heeft vorige week een historisch hoogtepunt bereikt: 5 %, het koersdoel van HSBC voor dit jaar. Dit is het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2007. Wat betekent dit voor de beleggers? Is dit goed of slecht nieuws? En hoe lang duurt deze rentestijging nog? In dit artikel kijken we naar de technische factoren die de rente bepalen en geven we onze visie op de toekomstige rentebewegingen.

De technische analyse

Een van de factoren die de renteontwikkeling beïnvloeden, is de technische analyse. Dit is een methode om de koerspatronen en trends van de markt te bestuderen. De technische analyse kan ons helpen om mogelijke steun- en weerstandsniveaus te identificeren, waar de rente kan keren of doorbreken.

In het rapport van HSBC Daily Trading van 23 augustus resp. 22 september) hebben ze een vlagconsolidatie besproken. Dit is een patroon dat bestaat uit een scherpe stijging of daling, gevolgd door een smalle zijwaartse beweging. Dit patroon geeft aan dat de markt even pauzeert voordat het zijn oorspronkelijke richting hervat.

De 10-jarige rente VS heeft dit patroon gevormd na een sterke stijging sinds maart. Het koersdoel uit dit patroon was 5 %, wat overeenkomt met het jaarlijkse doel van HSBC. Vorige week heeft de rente dit doel bereikt en zelfs iets overschreden.

De magische 5 %-grens

Het niveau van 5 % is niet zomaar een getal. Het heeft een speciale betekenis voor de 10-jarige rente VS. Van 1995 tot 2007 heeft deze rente rond dit niveau verschillende oude hoog- en dieptepunten gevormd. Dit betekent dat dit niveau een sterke psychologische weerstand vormt, waar de markt moeite kan hebben om verder te stijgen.

Bovendien is dit niveau het hoogste sinds de financiële crisis van 2007, toen de rente begon te dalen door de recessie, de kwantitatieve versoepeling en de lage inflatie. Het bereiken van dit niveau kan dus een belangrijke verandering in het sentiment en het beleid signaleren.

Conclusie

De 10-jarige rente VS heeft een historisch hoogtepunt bereikt van 5 %, het koersdoel van HSBC voor dit jaar. Dit is het resultaat van een sterke renterally die begon in maart en werd versterkt door een technische doorbraak. De analisten van de zakenbank denken echter dat deze langetermijnweerstandszone geschikt om een adempauze in te lassen. Een eerste steun markeert het oude rentehoogtepunt van oktober 2022 bij 4,34 %.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.