DAX zakt verder: wat nu?

Hoe reageer je als belegger op de sterke daling van de DAX? Lees onze analyse en conclusie over de belangrijkste steun- en weerstandsniveaus.

De Duitse aandelenindex DAX heeft de afgelopen dagen een flinke daling doorgemaakt. Wat betekent dit voor de beleggers en wat kunnen ze verwachten? In dit artikel analyseren we de belangrijkste steun- en weerstandsniveaus van de DAX en geven we een conclusie.

De recente koerszwakte

De DAX begon vorige week al zwak, maar op vrijdag voor het weekend versnelde de daling. De index opende met een neerwaartse kloof (gap) van 14.985 tot 14.936 punten en bereikte een nieuw dieptepunt van 14.798 punten. Dit betekent dat de index een belangrijke steunzone heeft doorbroken.

De sleutelsteun in het vuur

De steunzone die de DAX heeft doorbroken bestaat uit twee elementen: de dieptepunten van mei en oktober 2021 bij ongeveer 14.800 punten en het 38,2%-Fibonacci-retracement van de gehele opwaartse beweging sinds de herfst van vorig jaar bij 14.747 punten. Het Fibonacci-retracement is een technische indicator die gebaseerd is op de verhoudingen in de rij van Fibonacci, een wiskundige reeks van getallen. Het geeft aan hoe ver een koers kan terugvallen na een stijging of vice versa.

De doorbraak van deze steunzone wijst op een verzwakking van de opwaartse trend en een mogelijke verdere daling van de DAX.

De weekgrafiek bevestigt het negatieve beeld

Een blik op de weekgrafiek van de DAX laat zien dat de index een dynamische rode weekkaars heeft gevormd, die bovendien een “bearish engulfing” voorstelt. Een bearish engulfing is een patroon dat bestaat uit twee kaarsen: een kleine groene kaars gevolgd door een grote rode kaars die de eerste volledig omsluit. Dit patroon geeft aan dat de verkopers de controle hebben overgenomen van de kopers en dat er een ommekeer in de trend kan plaatsvinden.

Het volgende doel: 14.500 punten

Als de DAX verder daalt, dan is het volgende steunniveau te vinden bij 14.500 punten. Dit niveau komt overeen met het rekenkundige afslagpotentieel van 1.000 punten uit de voorgaande topvorming. Bovendien ligt hier het dieptepunt van maart bij 14.458 punten, dat als een extra horizontale steun fungeert.

Conclusie

De DAX heeft een sterke correctie ondergaan, die het technische beeld heeft verslechterd. De index heeft een belangrijke steunzone doorbroken en een bearish engulfing gevormd op de weekgrafiek. Dit wijst op een mogelijke trendommekeer en een verdere daling naar 14.500 punten of lager. Beleggers moeten voorzichtig zijn en hun risico’s goed beheren.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.