Tesla-aandelen kelderen naar mogelijk $85

Het aandeel Tesla staat voor aanzienlijke neerwaartse risico’s, technische indicatoren waarschuwen. Wat zijn de risico’s en kansen voor beleggers?

In een markt met toenemende onzekerheden lijken Tesla-aandelen te wankelen, met een mogelijk neerwaarts doel van slechts $85. Wat veroorzaakt deze neerwaartse druk en wat staat Tesla te wachten? Laten we de situatie verkennen.

Tesla kwartaalcijfers stellen teleur

Het kan soms zo snel gaan! In de aanloop naar de kwartaalcijfers hadden de analisten van HSBC vorige week de langetermijn sleutelmarkten voor het Tesla-aandeel (huidige koers: $211,99)  uitgewerkt. Ze verwachtten een sterke groei in de verkoop van elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.

Slechts enkele dagen later bleek dat Tesla zijn verkoopprijzen keer op keer had verlaagd om meer voertuigen te leveren, maar dat dit ten koste was gegaan van de winstmarges en de winstgevendheid. De kwartaalcijfers vielen dan ook tegen, waardoor het aandeel onder druk kwam te staan.

Tesla grafiek toont zwakte

De kernsteun uit het dieptepunt van augustus (212,36 USD) en de voortschrijdende gemiddelden van de laatste 50 of 200 weken (momenteel op 205,70/205,98 USD) staan nu daadwerkelijk ter discussie. Daarmee wordt ook het recente MACD-uitstapsignaal versterkt.

De MACD is een trendindicator die het verschil tussen twee voortschrijdende gemiddelden weergeeft. Als de MACD onder zijn nul-lijn zakt, betekent dit dat de korte termijn trend zwakker is dan de lange termijn trend. Dit is een negatief signaal voor het aandeel.

Op maandbasis is de MACD onlangs mislukt op zijn nul-lijn en draait weer naar het zuiden – ook een eerder waarschuwend gedragspatroon. Dit betekent dat de maandelijkse trend ook aan het verzwakken is.

Tesla koersdoel: $85?

Grafisch kan het belang van deze signaalzone niet worden overschat, want als deze wordt doorbroken, zou er een omkeerpatroon ontstaan met een koersdoel van ongeveer $85. Een omkeerpatroon is een grafisch patroon dat een verandering in de trend aangeeft.

Na de al bestaande “bearish wedge” zou er dan dus een tweede negatief koerspatroon ontstaan. Een bearish wedge is een patroon waarbij de koers zich tussen twee dalende lijnen beweegt, die naar elkaar toe lopen. Dit duidt op een afnemende vraag naar het aandeel.

Om de huidige gevaren af te wenden, zou het Tesla-aandeel echter de recente gap op dagbasis (bovenste gapgrens op 242,08 USD) zo snel mogelijk moeten sluiten. Een gap is een lege ruimte tussen twee opeenvolgende koersbalken, die ontstaat door een plotselinge prijssprong. Een gap kan een teken zijn van een sterke trend, maar ook van een mogelijke ommekeer.

Conclusie

Tesla-aandelen staan onder druk door teleurstellende kwartaalcijfers en zwakke technische indicatoren. Het aandeel dreigt een belangrijke steunzone te verliezen, die een omkeerpatroon met een laag koersdoel zou activeren. Om het tij te keren, moet het aandeel de recente gap sluiten en boven de voortschrijdende gemiddelden blijven.

Beleggers die in Tesla geloven, moeten voorzichtig zijn en hun posities goed beheren. Beleggers die twijfelen aan Tesla, kunnen overwegen om het aandeel te verkopen of te shorten. Beleggers die neutraal zijn over Tesla, kunnen beter afwachten tot er meer duidelijkheid komt over de toekomst van het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.