Slecht nieuws voor consumenten die dagelijks contant geld willen verdienen: volgens een recente analyse van het vergelijkingsportaal Verivox bieden 418 banken nulrentetarieven voor deze vorm van beleggen. Bij deze vorm wordt geld zeer kort gestald.
Er wordt geen vergoeding gegeven voor daggeld in Duitsland. In totaal werden meer dan 800 aanbiedingen van banken en spaarbanken onder de loep werden genomen. De reden die door de portaalaanbieders wordt gegeven, is het aanhoudende lage rentebeleid, dat de inkomenssituatie van de banken verder verergert. Dit zal waarschijnlijk niet zo snel veranderen: “De Europese Centrale Bank heeft de langverwachte renteverhoging voor onbepaalde tijd uitgesteld. In ieder geval voor het lopende jaar hebben de monetaire autoriteiten hogere rentetarieven uitgesloten, “zei Verivox CEO Oliver Maier over de rentestand.
Over alle geanalyseerde aanbiedingen is de gemiddelde rentevoet voor 10.000 Euro ’s daggeld een magere 0,06 procent. Onder de landelijk beschikbare aanbiedingen is de gemiddelde rente 0,21 procent. Ter vergelijking: in april 2014 bedroeg de gemiddelde rentevoet voor dit aanbod rond 0,65 procent, volgens Verivox. Voor een termijndeposito met een looptijd van twee jaar betalen de banken gemiddeld slechts 0,27 procent – een commitment van de investeringsperiode is nauwelijks de moeite waard en zou zelfs een nadeel zijn bij een tussentijdse renteverhoging.
Rekening houdend met de inflatie, verliezen consumenten geld
Zelfs de voorwaarden van de top aanbieders zijn niet genoeg om te compenseren voor inflatie: De beste deal gaat gepaard met een rente van 0,7 procent. Gezien de inflatie van 1,3 procent resulteert dit in een negatief rendement.
Geautomatiseerd handelen op de DAX
Nu de rente zo laag staat is het wellicht handig om verder te kijken. Wij hebben een algoritme ontwikkeld die zowel op een stijging als een daling van de Duitse beursgraadmeter kan inspelen. Het systeem begon in juni 2015 met 7000 euro en stond 31 december 2018 op 29.568 euro. Kijk hier naar de verdere gegevens
Start met Automatisch Beleggen
Soms stelt de obligatiemarkt je voor raadselen. De inflatie is al een tijdje aan het stijgen, maar de yield op lange staatsobligaties is nog steeds aan het dalen.
Centrale bankiers zullen de boodschap van historicus Paul Schmelzing niet leuk vinden. Deze man heeft berekend dat de reële rente al daalt vanaf de 14de eeuw.
De vermaarde Britse econoom, John Maynard Keynes kwam al in 1936 tot de conclusie. Er zou een moment komen, waarop de klassieke rente zou overlijden.
Waarom is de rente zo laag? Zijn dat vooral lange termijnfactoren als vergrijzing en de ontwikkeling van de productiviteit? Of spelen centrale banken hier een belangrijke rol ?