Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zoekt u ‘foute’ beleggingen ?

Ethische investeringen zijn momenteel in zwang. Ze sluiten aandelen van wapens, gokken en alcohol uit. Maar misschien valt er juist met deze zonden geld te verdienen ? Eerder hebben wij hieraan al een artikel besteed.  Er bestaat een beleggingsfonds die juist in de foute industrieën belegd: het Vice Fund. Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in aandelen van alcohol-, tabaks-, gok- en wapenbedrijven. De jaarlijkse gemiddelde opbrengst sinds de oprichting in 2002 is maar liefst 9,7 procent. Dit jaar is al een rendement behaald van 20% gemaakt.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het milieu en de de sociale -en ethische kwesties. Vermogensbeheerders zien zich als gevolg daarvan zich steeds meer onder druk gezet om verantwoord te beleggen en gaan over tot het “ethisch” screenen van aandelen. Daarnaast oefenen zij druk uit op aandeelhoudersvergaderingen. Principes kosten echter geld en daarom kan het juist lonend zijn om niet verantwoord te beleggen.

Slechte aandelen doen het beter

In 2015 vergeleek de grote Zwitserse bank Credit Suisse en de London Business School het Vice fund met een ethisch schoon fonds , het Vanguard FTSE Social Index Fund. Het resultaat was duidelijk: het Vice-fonds versloeg de “goede” ETF vanuit een prestatie-oogpunt.

Zondenindustrieën zijn nauwelijks onderworpen aan enige beperkingen – behalve de tabaksindustrie. Bier, sigaretten en gokken worden bovendien als relatief crisisbestendig beschouwd. Zelfs in moeilijke economische tijden willen consumenten hun (kleine) vrachtwagenladingen niet opgeven. “Zelfs in slechte tijden willen mensen drinken, roken of gokken”, zegt Dan Ahrens, fondsbeheerder van het Vice Fund.

Het kwaad heeft een naam: het vice-fonds. Het legendarische Sins Fund belegt voornamelijk in aandelen van alcohol-, tabaks-, gok- en wapenbedrijven. Als je naar de uitvoering kijkt, krijg je natte ogen. De jaarlijkse gemiddelde opbrengst sinds de oprichting van 2002 is maar liefst 9,7 procent.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *