Nieuws

Source: Robert Couse-Baker & https://flic.kr/p/XMFmAe

Economische vertraging door auto-industrie

Dat de automobielindustrie van groot belang is voor de Duitse en Europese economie, moge genoeglijk bekend zijn. Alleen al in Duitsland is de bijdrage aan de directe en indirecte werkgelegenheid 12 tot 13 miljoen banen groot.

Europa is weer de zwakste leerling van de klas

Het is standaard. Als het in de VS en China economisch minder gaat, dan gaat het in Europa veel minder. Dat lijkt in 2019 weer het geval. Met een verwachte groei van 6% – 6,5% doet de Chinese economie het heel slecht.

Komt de recessie er ?

Structurele oplossing krijgen we nog niet voor de Eurocrises. Dramatisch koersverloop vandaag en gisteren op de borden vanwege het referendumspook van Griekenland.

Van recessie naar stagnatie

Een economie kan groeien, krimpen en stagneren. Sinds 2008 is het Westen bijna geobsedeerd door de aanhoudende dreiging dat de economie gaat krimpen.

Double dip: who cares?

Mondiaal vragen beleggers zich af of we aan de vooravond staan van een tweede dip in de economie en vrezen een volgende crash op de aandelenmarkten.

Sceptici: de recessie is voorbij

De gevreesde dubbele dip van de economie lijkt te zijn vermeden. Niet iedereen is echter overtuigd van de houdbaarheid van deze nieuwe groeicijfers.

Vaarwel crisis, of toch niet?

Nu de explosieve rally op de beurzen de scherpste kantjes van de crisis heeft afgehaald en de stofwolken enigszins beginnen op te trekken is het wellicht verstandig een niet al te roze zonnebril op te zetten.

De dubbele dip komt er niet

Volgens de gouverneur van de Amerikaanse centrale bank is de recessie “technisch” voorbij. Veel economen zijn echter van mening dat een nieuwe terugval onvermijdelijk is.

Economie: glas is half leeg of toch half vol

Hoewel het nog onduidelijk is of de grootste economische neergang sedert “De Grote Depressie van de Jaren Dertig” nu wel of niet voorbij is, storten economen wereldwijd zich alweer op een nieuw gezelschapspel: hoe ziet het herstel eruit?