Oorlogswolken hangen boven het winstseizoen

De eerste reeks bankresultaten die afgelopen vrijdag werden vrijgegeven, zagen er goed uit, hoewel de vooruitzichten donker en bewolkt bleven. Samen boekten JP Morgan, Citi en Wells Fargo een winst in het derde kwartaal – die met ongeveer 34% steeg dankzij de aanzienlijk hogere nettorente-inkomsten als gevolg van de veel hogere rentetarieven van de Federal Reserve (Fed). De bankaandelen sprongen omhoog na de resultaten, maar leverden de winst weer in op een somber economisch vooruitzicht voor de komende kwartalen, onzekerheden over de terugbetalingscapaciteit van klanten in een omgeving van stijgende rentetarieven en afnemende economische groei, en de stijgende rentelasten die met 275% stegen bij Wells Fargo, met 185% bij Citi en met 170% bij JP Morgan. De CEO van JP zei: ‘Dit is de gevaarlijkste tijd ter wereld in decennia.’

Andere bedrijven rapporteren gemengde resultaten te midden van geopolitieke spanningen

Het winstseizoen zal deze week op volle snelheid zijn met de rest van de grote Amerikaanse banken die in de komende dagen verslag zullen uitbrengen, samen met Tesla – dat zijn verkoop meer dan verwacht zag dalen en zijn marktaandeel voor elektrische voertuigen naar een nieuw dieptepunt zag zakken in de VS in het derde kwartaal, Netflix – waar de groei op geen-wachtwoord-delen-meer mogelijk is gestopt, en TSM – dat worstelt met een zwakke consumentenvraag en hoge voorraden, maar profiteert van een hogere vraag naar geavanceerdere chips.

Maar dit winstseizoen zal waarschijnlijk in de schaduw blijven staan van de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en een algemeen ongemak en gebrek aan eetlust die daarmee gepaard gaan.

Vorige week werd de opwaartse druk op de Amerikaanse rendementen beperkt ondanks een aanzienlijk hogere inflatieverwachting van het IMF. Het Amerikaanse 2-jaars rendement bleef dicht bij het 5%-niveau, terwijl het 10-jaars rendement zich terugtrok van het begin-van-de-maand-piek toen geld naar de veiligheid van de Amerikaanse staatsobligaties stroomde als gevolg van de toenemende spanningen in Israël.

Goud sprong vrijdag meer dan 3% omhoog toen beleggers naar het veilige metaal vluchtten in afwachting dat Israël op elk moment een offensief bij Gaza zou kunnen beginnen. De aankopen vertraagden deze maandag omdat het weekend niet het slechtst mogelijke resultaat bracht. Maar niemand ziet een levensvatbare oplossing of een snelle oplossing om de spanningen in Gaza te verminderen. Een mogelijk Israëlisch offensief zou goud naar $2000 en hoger kunnen sturen.

Energieprijzen stijgen door mogelijke verstoring van olievoorziening

In energie steeg het vat Amerikaanse ruwe olie met 5% voor het wekelijkse sluitsignaal. Er is weerstand tegen het psychologische niveau van $90pb; een mogelijke betrokkenheid van Iran bij Gaza zou op middellange termijn een ernstige verstoring van de wereldwijde olievoorziening veroorzaken. Iran wil niet dat de spanningen oplopen, maar ze zeggen dat ze niet kunnen blijven zitten en toekijken als Israël Gaza binnenkomt.

Ook hier zullen technische aspecten weinig te zeggen hebben als fundamentele factoren een verdere rally dicteren. Maar in tegenstelling tot goud hebben prijsschommelingen in ruwe olie belangrijke gevolgen voor de wereldeconomie: stijgende energieprijzen dreigen de oorlog van de centrale banken tegen inflatie te verstoren en wegen op een al-slecht-uitziende wereldeconomie. Daarom is een beweging boven $90pb mogelijk, maar een duurzame beweging boven $100pb lijkt uitdagend.

Beleggers zoeken veiligheid te midden van onzekerheid

De S&P500 daalde vrijdag en boekte een magere winst van 0,4% voor de week, terwijl de Nasdaq vorige week met 0,2% daalde omdat beleggers veiligheid verkozen. Beleggers zullen een oogje in het zeil houden voor de laatste updates voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen, de Canadese en Britse inflatiecijfers, en veel Fed-sprekers zullen hun bescheiden mening geven – voordat de stille periode begint – over waar het Fed-beleid naartoe moet gaan te midden van de stijgende energieprijzen die dreigen de inflatie aan te wakkeren, maar ook de stijgende langetermijnrendementen die het vuile werk van het aantrekken van de financiële omstandigheden in plaats van de Fed doen.

Ten slotte zal China zijn laatste economische prognoses herzien – waarbij het bbp naar verwachting is vertraagd van 6,3% tot 4,4% op jaarbasis. De consensus van de verwachtingen van analisten wijst op geen renteverlaging van de People’s Bank of China (PBoC) deze week, maar zwakke economische gegevens, gecombineerd met de vlakke tot zwakke inflatiecijfers van vorige week, zouden een renteverlaging kunnen brengen in Chinese aandelen vorige week. Het feit dat China steun heeft getoond aan de Palestijnen zal niet helpen om de spanningen met de VS te verminderen.

Conclusie

Het winstseizoen is begonnen met een positieve noot voor sommige bedrijven, maar de geopolitieke risico’s en de stijgende energieprijzen overschaduwen het optimisme. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens zoals goud en staatsobligaties om zich te beschermen tegen mogelijke schokken. De wereldeconomie staat onder druk door de afnemende groei en de toenemende inflatie. De centrale banken staan voor een moeilijke taak om het monetaire beleid aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Het is onduidelijk hoe lang deze oorlogswolken zullen blijven hangen boven het winstseizoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.