Ethiek en topmanagement, het blijft een moeizame verhouding. Een aantal Europese asset managers had de top van bedrijven gevraagd dit jaar in verband met het coronavirus terughoudend te zijn als het om salariëring en bonussen ging.
Die terughoudendheid zou zeker op zijn plaats zijn als bedrijven hun dividenduitkering voor het lopende jaar geschrapt hadden. Het zou mooi zijn als het topmanagement solidair zou zijn met de getroffen aandeelhouder. De werkelijkheid is teleurstellend als we het consultancybureau Georgeson mogen geloven.
In een land als Spanje schrapte meer dan 50% van de ondervraagde bedrijven het dividend. Maar minder dan 30% van de bedrijven voelden zich geroepen om de salariëring van het topmanagement on hold te zetten. In landen als Italië en Het Verenigd Koninkrijk is het beeld niet veel anders of beter.
Ook het braafste jongetje van de klas, Nederland, laat het duidelijk afweten. Meer dan 34% van de ondervraagde bedrijven had het dividend geschrapt, maar slechts 29% had nut en noodzaak gezien om de salariëring te beknotten.
Vandaag staat er een artikel in het FD, dat de Nederlandse bedrijfselite niets wil weten van een wettelijk opgelegd goed gedrag. Dat zal weinigen nog verbazen!
Start met Automatisch Beleggen
Hoge schulden zijn op termijn allesbehalve een pretje. Op dit moment groeien de schulden in recordtempo. Hoe komen we ervan af, voordat onherstelbare schade is aangericht?
Zo is het is bijna een axioma geworden, dat centrale banken het vermogen hebben hoge waarderingen tot aan het einde der tijden te stutten.
De Europese elektriciteitsmarkt blijft in beroering, maar de recordprijzen houden niet alleen de consument in spanning.
Het valt niet mee om vandaag de dag centrale bankier te zijn. Sinds de crisis van 2008 waarschuwen de bankiers dat grote bedrijven een te grote schuldenlast op hun schouders hebben genomen.