Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

September kan nieuwe maart zijn

De aandelenmarkt kan zich wel eens opmaken voor een nog grote correctie omdat de waarderingen zo sterk gestegen zijn. Gisteren melden wij dat de Amerikaanse beurzen steeds meer uit het lood geslagen zijn. Dinsdag 1 september was de marktkapitalisatie van Apple met een waarde van $ 2,29 biljoen groter dan de totale marktkapitalisatie van de Russel 2000, de beurs voor beursgenoteerde kleine bedrijven.

Te duur

Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat de S&P 500 zo ver boven zijn waarderingsnorm uitsteekt, waardoor sommigen geloven dat de recente uitverkoop op de markt een teken is van wat komen gaat.

De ongekende aard van de coronavirus-pandemie heeft geleid tot een leger van investeerders die hetzelfde refrein reciteren: deze keer zal anders zijn. De uitverkoop van de aandelenmarkt in maart, zeggen ze, kan onmogelijk weer gebeuren nu de Federal Reserve onnoemelijke hoeveelheden goedkoop krediet in de markt pompt .

Die zelfgenoegzame houding is een ander alarmerend teken geworden dat de dalingen van donderdag en vrijdag zullen sneeuwballen in iets groters naarmate de maand vordert.

Tech-bloedbad

Het tech-bloedbad lijkt vanmorgen door te gaan nadat Nasdaq 100-futures zijn omgekeerd om meer dan 2% lager te verhandelen te midden van escalerende twijfels over de positionering (de index daalde met 6% op donderdag en vrijdag). De waarderingen zijn opgeschroefd gezien de scherpe stijging van 75% van de benchmark door een bodemhit in maart, terwijl de “Nasdaq Whale Theory” golven blijft maken. Contracten die aan de Dow zijn gekoppeld, zijn vlak en S&P 500-futures zijn 0,6% gedaald als handelaren terugkeren naar hun schermen na het verlengde vakantieweekend.

Recente rapporten suggereren dat het Japanse investeringsconglomeraat SoftBank (OTCPK: SFTBY) de afgelopen maanden op opties in technologieaandelen heeft geladen en nu op $ 4 miljard aan winst zit. Met de posities “nu bekend”, daalden SoftBank-aandelen maandag met 7% in Tokio, waardoor er ongeveer $ 9 miljard aan marktkapitalisatie verloren ging. Anderen, zoals Benn Eifert, chief investment officer van hedgefonds QVR Advisors, schatten dat de strategieën van instellingen zoals SoftBank een minimaal effect zouden hebben op de marktvolatiliteit. Hij zei dat de echte macht wordt uitgeoefend door daghandelaren die enorme hoeveelheden call-opties op technologieaandelen kopen, die een deugdzame hedging- en koopcyclus hebben gecreëerd die aandelen omhoog duwt.

Toen de aandelenmarkt in maart crashte, maakten velen zich zorgen dat de Amerikaanse financiële markten afstevenen op een bearmarkt voor de lange termijn. Maar dat bleek niet het geval te zijn toen aandelen van april tot augustus een indrukwekkend herstel doormaakten.

Hoewel technische analisten nog steeds toegeven dat de markt in een bull-territorium blijft, zijn er enkele verontrustende tekenen dat er weer een enorme correctie in het verschiet ligt.

De optimisten wijzen op de marginschuld – of de hoeveelheid geld die handelaren willen lenen en handelen – als een indicator van vertrouwen in de aanhoudende stijging van de aandelenmarkt. Chief Investment Strategist voor RIA-adviseurs Lance Roberts merkte op dat hoewel dit vertrouwen in de markt aangeeft, het geen indicator is voor de richting van de markt. In plaats daarvan vertelt het investeerders hoeveel speculatie er is.

Er is niets mis met het oplopen van de marge-schuld voor het grootste deel – maar zoals we in 2008 en in maart ook zagen, wordt de aandelenmarkt gevuld als kredietverstrekkers het plotseling weer binnenhalen.

Speculatie is wijdverbreid op de huidige aandelenmarkt, aangezien investeerders lenen om grote weddenschappen te sluiten. Bron: Seeking Alpha

Hoewel beleggers vertrouwen hebben in de markt, kan dat een groot probleem worden als een neerwaartse katalysator ervoor zorgt dat kredietverstrekkers hun schuld gaan innen.

Negatieve katalysatoren
Er zijn veel factoren die een verkoopreactie dreigen te veroorzaken. Misschien wel het meest onheilspellende is een mislukking in de financiële sector. Deze keer zijn banken veel beter gekapitaliseerd dan in 2008 , wat geruststellend is. Maar dat betekent niet dat ze kogelvrij zijn. Het probleem voor banken is dat ze deze keer van beide kanten klappen krijgen.

Niet alleen staan ​​de rentetarieven op historische dieptepunten, wat de rente-inkomsten drukt, maar de verwachting is dat het aantal wanbetalingen de komende kwartalen exponentieel zal stijgen. Vorige maand meldde de Mortgage Bankers Association dat 8,22% van de uitstaande leningen voor woningen achterstallig was. Dat is 386 basispunten hoger dan in het voorgaande kwartaal en vertegenwoordigt de grootste kwartaalstijging sinds 1979, toen de rapportage begon.

Wat is de toekomst voor de aandelenmarkt

Niemand weet met zekerheid wat er op de beurs beschikbaar is, en tot dusverre hebben de beren het bij het verkeerde eind. Maar met twee dagen van dalingen, is het de moeite waard om het bewijs te overwegen dat suggereert dat dit het begin is van een grotere daling.

Allereerst is er het feit dat september vaak een volatiele maand is voor de aandelenmarkt. Tel daar een omstreden presidentsverkiezing bij op, en grote koersschommelingen beginnen waarschijnlijker te lijken.

Veel beleggers zijn nerveus als de prijzen dalen of zelfs crashen. Wij hebben een automatisch systeem ontwikkeld die ook op dalingen kan inspelen. Vraag onze gratis brochure hier aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *