Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Lang leve centrale banken, maar hoe lang nog?

Het beleid van centrale banken heeft de aandelenmarkten overal ter wereld omhoog gestuwd. Dit gebeurt uiteraard tot grote vreugde van aandelenbeleggers.

Maar hoe groot is het aandeel van centrale banken precies in de stijging van de koersen sinds het begin van dit jaar? Bij de bank voor Internationale Betalingen, de BIS, denken ze het antwoord te hebben gevonden.

Op de beurzen in de VS gaat het al snel om 50% en in Europa om minimaal 20%. Zonder het beleid van centrale banken zouden koersen in de VS vandaag zeker 18% lager liggen en in Europa zeker 6%, zo hebben ze bij de BIS uitgerekend.

Op zich zijn dat percentages waar de belegger stil bij zou moeten staan. Dat zal hij waarschijnlijk niet doen. De Fed heeft immers gesuggereerd dat de rente zeker tot en met 2023 laag zal blijven.

Lang leven de lol, dus? Niet helemaal. Hoe meer centrale banken de reële rendementen omlaag duwen en derhalve de waarderingen voor risicovolle beleggingen omhoog, des te meer zullen ze moeten opkopen om de status quo te handhaven.

Dat kan niet eeuwig doorgaan. Er kunnen zomaar ongelukken gebeuren. Bedenk bijvoorbeeld dat de kloof tussen Wall Street en Main Street nog nooit zo breed en diep is geweest. Bedenk ook, dat de stijging eerst en vooral aan Big Tech is toe te schrijven!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *