Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Koop op Rosh Hashanah, Verkoop op Yom Kippur

Het aardige van een seizoensgebonden adagium is dat je er jaarlijks op terug kunt vallen. ‘Sell Rosh Hashanah, Buy Yom Kippur’ is er zo eentje. De Stock Trader’s Almanak van Jeffrey Hirsch bevat vele beurswijsheden. Men denke dan met name aan seizoensgebonden gezegden. Een bekend joods adagium dat in deze tijdsfase vaak gebezigd wordt luidt volgens de almanak als volgt: ‘Buy Rosh Hashanah, sell Yom Kippur’.

Rosj Hasjana of Rosj haSjana is het Joodse Nieuwjaar. De dag waarop Rosj Hasjana valt, heet ook Jom Hasjofar, letterlijk de ‘dag van de sjofar’, een instrument gemaakt van een ramshoorn. In het Nederlands weergegeven als de ‘dag van de bazuin’. Het valt dit jaar op vrijdag (vandaag) 18 september. – zo 20 september

Jom Kipoer of Grote Verzoendag, voluit Jom ha-Kippoeriem ofwel Dag van de Vergevingen, wordt als de belangrijkste en heiligste dag beschouwd in het jodendom. Het valt dit jaar op zondag 27 september – maandag 28 sep.

Veel van de Joodse handelaren vertrekken om het Joodse Nieuwjaar en de Grote Verzoendag te vieren.

De basis hiervoor, “Verkoop Rosh Hashanah, Koop Yom Kippur”, is dat met veel handelaren en beleggers die bezig zijn met religieuze naleving, posities worden gesloten en het volume afneemt, waardoor een koopvacuüm ontstaat. Zelfs in het tijdperk van algoritmische, computer- en hoogfrequente handel blijven deze seizoenspatronen bestaan, omdat mensen de machines nog steeds moeten in- en uitschakelen en ze geld moeten storten of onttrekken – en deze algoritmen en handelsprogramma’s zijn geschreven door mensen, dus de menselijke invloed is er nog steeds.

Seizoensgebonden feestdagen rond officiële marktvakanties is iets waar we veel aandacht aan besteden (pagina 100 Stock Trader’s Almanac ). Werkelijke statistieken over de meest waargenomen Hebreeuwse feestdagen zijn hier in de tabel verzameld. We presenteren de gegevens terug tot 1971 en wanneer de feestdag in een weekend valt, wordt de voorafgaande marktsluiting gebruikt. Het is geen toeval dat Rosh Hashanah en Yom Kippur in september en / of oktober vallen, twee gevaarlijke en soms geschikte maanden.

Sell Rosh Hashanah Buy Yom Kippur

Misschien is het Talmoedische wijsheid, maar door aandelen te verkopen vóór de acht dagen durende periode van de hoge feestdagen, zijn veel dalingen vermeden, vooral in onzekere tijden. Hoewel Yom Kippur tot Pesach lang is, heeft hij 59% meer stijgingen opgeleverd, half zoveel verliezen en gemiddelde winsten van 6,7%.

Dit jaar beginnen de hoge feestdagen op vrijdagavond 18 september en eindigen maandag 28 september met Jom Kipoer net voor oktoberfobie. De huidige nieuwsstroom heeft al mensen bewogen om te verkopen in de aanloop naar de Joodse Hoge Feestdagen, wat mogelijk de weg opent voor verdere dalingen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *