Saudi-Arabië staat voor een aanzienlijke kapitaalvlucht door de recente politieke onrust. Dat schrijft GlobalData, een toonaangevend data- en analysebedrijf. Saoedi-Arabië is een van de landen waar het meest wordt geïnvesteerd in wereldwijde aandelenmarkten. Rijke mensen zullen in de toekomst minder geneigd zijn om te investeren of hun vermogen in het land te houden vanwege de huidige politieke situatie.
GlobalData’s Global Wealth Managers Survey van 2017 bevestigde dat meer dan 60% van de vermogensbeheerders wereldwijd van mening is dat politieke instabiliteit belangrijker is dan macro-economische omstandigheden als het gaat om strategieën voor asset-allocatie.
“Saoedi-Arabië wordt geconfronteerd met uitdagende tijden, tussen het leiden van een embargo tegen buurland Qatar, het omgaan met zijn conservatisme en een corruptiegevecht tegen zijn eigen prinsen. Bovendien hebben de hervormingen van de kroonprins om het land te ontwikkelen geleid tot een kapitaalvlucht, die investeringen zal ondermijnen, waardoor het nog moeilijker wordt voor het koninkrijk om zich te ontwikkelen om de rangen van de meer ontwikkelde markten te bereiken.”, aldus Silvana Amparbeng, financieel analist bij GlobalData,
Na Israël is Saoedi-Arabië de op een na grootste markt in het Midden-Oosten wat betreft liquide activa van particulieren, evenals het aandeel spaargelden dat in aandelen is belegd. Naar verwachting zal deze positie tot 2021 worden gehandhaafd.
Amparbeng vervolgt: “Het land vertegenwoordigt van oudsher een lucratieve markt voor vermogensbeheerders en vermogende particulieren, waaronder de koninklijke familie, die professioneel advies nodig hebben om hun omvangrijke rijkdom te investeren.”
Sinds november 2017 is het financiële en politieke landschap echter drastisch veranderd. De kroonprins heeft meer dan 200 mede-vorsten gevangen gezet en hun bezittingen bevroren in een campagne tegen corruptie. Dit vertegenwoordigt ongeveer $ 800 miljard aan activa die, in het geval dat deze personen worden vrijgelaten en hun activa wordt vrijgegeven, waarschijnlijk in het buitenland wordt belegd vanwege de politieke instabiliteit en de groeiende macht van de kroonprins.
Start met Automatisch Beleggen
Voor het derde kwartaal van 2020 verwacht Calcasa, een bedrijf dat onroerend goed waardeert, een woningprijsontwikkeling op jaarbasis van +9,0%.
De oudjes onder ons zullen zich nog wel de vroeg jaren zeventig herinneren. Het was de tijd dat de olieprijs verveelvoudigde en dat joeg weer de prijs van andere commodities de lucht in.
Het was het schrikbeeld aan het begin van de pandemie. Veel bedrijven zouden ondanks ruime liquiditeitssteun uiteindelijk toch kopje onder gaan.
De verwachting is dat de coronacrisis ook een negatieve impact op de woningmarkt zal hebben.