Lessen van Japan

De Japanse centrale bank pompt nog iedere maand 80 miljard in de economie in de hoop de inflatie aan te wakkeren tot 2%. Tot nu toe valt die inflatie tegen, maar is de staatsschuld opgelopen tot de hoogste in G20 landen. Dit beleid heet Abenomics genoemd naar Shinzo Abe, de premier van Japan.

•Met een bruto nationaal product van $ 5,9 biljoen is Japan de derde economie ter wereld (2012)
•Het besteedbaar inkomen per hoofd bedraagt $ 34,800 (2016)
•Het land heeft met 248% van het BNP de hoogste nationale schuld ter wereld (2015)
•Auto’s vormen met 13,6% het belangrijkste exportproduct, gevolgd door semiconductors
•Olie is met 15,5% het belangrijkste importproduct

Vergrijzing vormt in toenemende mate een probleem. In 1950 was 5% van de bevolking 65 jaar of ouder. Verwacht wordt dat deze groep in 2040 zal groeien naar 40%. Jaren van deflatie, politieke crises en een gehalveerde aandelenindex hebben geleid tot de naam “verloren decennium”. Shinzo Abe probeert met de hulp  van  Haruhiko Koroda, de gouverneur van BOJ ( Bank Of Japan ), het tij te keren maar tot nu toe zonder succes.

In Europa hebben we ook toenemende vergrijzing, economische terugval en een inflatie die niet van de grond komt. Bovendien is het politiek risico dat de EU uit elkaar kan gaan vallen reel. Belangrijkste gebeurtenissen zijn de Franse en Duitse verkiezingen. Bij winst van Front National is een uittreden van Frankrijk reel, en daarmee komt het uiteenvallen van de EU ineens heel dichtbij.

Tip Beleggen in Japanse yen. Wij gaan er vanuit dat de Japanse yen verder zal gaan verzwakken.


Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen, opties en futures brengt hoge mate van risico’s met zich mee, derhalve zijn ze niet geschikt voor elke type belegger. U kunt een deel of volledige inleg verliezen. Overleg met een deskundige voordat u besluit om te investeren in deze instrumenten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. De auteur heeft geen positie in bovengenoemde aandelen/producten. RendabelBeleggen.nl en zijn columnisten, schrijvers en analisten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die geleden wordt als gevolg van het gebruik van gegevens, suggesties of ideeën verstrekt door of namens RendabelBeleggen.nl via één van zijn websites.

Bron: Rendabel beleggen

4 gedachten over “Lessen van Japan”

  1. Er staat:

    Tip Beleggen in Japanse yen. Wij gaan er vanuit dat de Japanse yen verder zal gaan verzwakken.

    Waarom zou je beleggen in de yen als hij verder gaat verzwakken. Je toont de grafiek van USDJPY. De USD is flink gestegen tov de JPY, alleen nu zien we een lichte terugval. Je bedoelt waarschijnlijk te zeggen: Beleggen in de Amerikaanse dollar (tov de Japanse yen). Op dit moment veert USDJPY inderdaad wat op vanaf de 100 EMA en lijkt ruimte voor stijging van USDJPY denkbaar.

  2. Voor mij wordt uit dit artikel niet duidelijk waarom de yen verder zou verzwakken. Ik begrijp ook niet goed wat de geschetste europese risico’s er mee van doen hebben.

  3. Beste,

    Sorry voor de verwarring, ik leg u nog eens uit.

    Dit artikel is geschreven na commentaren van Haruhiko Kuroda de gouverneur van Bank of Japan (BoJ)

    https://www.ft.com/content/718994aa-c662-11e6-8f29-9445cac8966f

    U weet dat huidige premier Abe van Japan de economie uit de slop wil trekken en liefst de inflatie op 2% ziet, zijn beleid wordt Abenomics genoemd.

    In feite zegt dit artikel volgende, Japan kampt geruime tijd met deflatie ( verloren decennium) , Japan wilt door monetaire verruiming deflatie beteugelen. In praktijk betekent dat BOJ elke maand 80 miljard in de economie pompt. Maar deze maatregelen werken niet dit beleid zorgt dat staatsschuld van Japan als maar omhoog gaat. De staatschuld van Japan is tot 237% van BBP, dit is de hoogste percentage in G20 landden.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

    De daling van Yen is eigenlijk wat BOJ met graag wil zien door haar monetaire beleid.

    Een lage Yen is goed voor de export en de importen worden duurder, wat weer de inflatie moet gaan opwekken. Dat is de idee.

    De laatste daling van Japanse Yen ten opzichten van USD is totaal te schrijven aan de stijging van USD, dus Kuroda kan blij kijken in de lens van verslaggevers , maar hij moet eerder Danald Trump bedanken.

    Wij denken dat de komende tijd Japanse Yen zwak gaat blijven ten opzichte van USD. Als belegger kun je hier van profiteren. Of je bent altijd gevend only long te belegger vandaar je opmerkingen.

    Want een strek wordend USD dollar ten opzicht ven Japanse Yen biedt belegging kansen
    Door eventueel , short te gaan in Japense Yen op put opties nemen op de Yen, of long posities nemen of de Nikei225. Op de beurs CME kun je deze posities aanschaffen.
    http://www.cmegroup.com/trading/fx/g10/japanese-yen.html

    Onze Optie specialisten geven gratis hun tips weg, mocht u interesse hebben dan kunt u hier opvragen

    http://www.rendabelbeleggen.nl/Optiestrategie.html

    In Europa doet ECB soortelijk pogingen om inflatie aan te wakkeren, ik neem aan dat opkoop programma van ECB bij u bekend in de oren klinkt. Over dit onderwerp hebben we heel vaak geschreven dat dit nooit gaat werken, en dit alleen maar politieke risico’s met zich mee brengt dus een mogelijke uiteenvallen van Europese Unie. Wij hebben Brexit al echter de rug. Wij hebben net gezien hoe Italië weer 20 miljard in de zwakke banken sector moet pompen, ( is dit geen staatsteun) wat als straks Duitsland eventueel Deutsche Bank moet gaan redden?
    Kijk alleen in Nederland hoe politiek in crises zit? PvdA volledig gedecimeerd en PVV groeit in de peilingen, Mensen zijn zat om maar voor Europa op te moeten opdraaien. Zij dit soort trend niet iets om als belegger rekking mee te gaan houden?

    Daarom zeggen wij houd de Franse en Duitse verkiezingen in de gaten. Als belegger moet je hier voor voorbereid zijn , want politici gaan u de waarheid nooit vertellen.

    Groet en beste wensen voor 2017

  4. De les die Japan ons geeft is dat deflatie niet uit te roeien is. Onderhand gaat elk werelddeel gebukt onder deflatie. Deflatie, dalende aandelenbeurzen, en je denkt over 2 jaar rijk te zijn met beleggen?…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.