Op woensdag zette de vlucht naar veilige havens door toen spanningen in het Midden-Oosten escaleerden door het afvuren van raketten door door Iran gesteunde Hezbollah op een Israëlische militaire post bij de Libanese grens. Deze gebeurtenissen leidden tot de stijging van Amerikaanse staatsobligaties, goud en de Zwitserse frank. Goud bereikte bijna $1880, terwijl het rendement op Amerikaanse 10-jarige obligaties daalde tot 4,55%. De dollar-frank dook onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde en beweegt richting het 90-cent niveau, terwijl de dollar-index voor de zesde opeenvolgende sessie terrein verloor.
Ondertussen daalde de prijs van ruwe olie met meer dan 3% nadat de American Petroleum Institute (API) meldde dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden vorige week met meer dan 12 miljoen vaten waren gestegen. Dit nieuws was een opluchting voor degenen die zich zorgen maakten over leveringsverstoringen als gevolg van de stijgende spanningen in het Midden-Oosten.
Hoewel de toenemende spanningen in het Midden-Oosten enigszins hebben bijgedragen aan de daling van Amerikaanse rendementen en de depreciatie van de dollar, is dit ook toe te schrijven aan de recente wijziging in het beleid van de Federal Reserve (Fed). Notulen van de laatste FOMC-vergadering onthulden een minder strenge toon van de Amerikaanse beleidsmakers, wat de kans op een renteverhoging in november deed dalen tot boven de 90%. Eerder in de week lag deze kans nog rond de 70%. De Amerikaanse fed funds futures prijzen duiden ook op een kans van meer dan 70% op geen renteverhoging in december, terwijl deze kans enkele dagen geleden dichter bij 50/50 lag.
Het feit dat de S&P500 blijft stijgen gedurende de vierde opeenvolgende sessie suggereert dat de daling in rendementen niet uitsluitend te wijten is aan de Midden-Oosten spanningen. Beleggers kopen niet alleen aandelen, maar ook obligaties, goud en Zwitserse frank als bescherming tegen onzekerheden.
De impact van inflatiegegevens op de markt
Het inflatiecijfer in de Verenigde Staten bleek gisteren hoger dan verwacht, met de headline producentenprijsinflatie (PPI) stijgend van 2% naar 2,2%, terwijl de marktverwachting een daling naar 1,6% in september was. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door stijgende energieprijzen en de sterkste stijging van voedselprijzen in bijna een jaar. De kern-PPI steeg eveneens, van 2,5% naar 2,7%, ver boven de verwachte 2,3%.
Vandaag worden de Amerikaanse CPI-gegevens onthuld, die mogelijk verdere dalingen in de headline- en kerninflatie laten zien. Als deze cijfers hoger zijn dan verwacht, kan dit de recente dovish houding ten opzichte van de Fed herzien en invloed hebben op de winsten in Amerikaanse staatsobligaties.
Conclusie
De toenemende spanningen in het Midden-Oosten hebben de financiële markten beïnvloed, met een stijging van de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties, goud en de Zwitserse frank. De dollar heeft terrein verloren op de valutamarkt. Het beleid van de Federal Reserve, zoals blijkt uit recente notulen, is minder strikt geworden met betrekking tot renteverhogingen, wat heeft bijgedragen aan lagere Amerikaanse rendementen. Ondanks de Midden-Oosten spanningen blijven beleggers optimistisch over de aandelenmarkt, met de S&P500 die blijft stijgen.
Daarnaast hebben hogere inflatiecijfers in de Verenigde Staten zorgen gewekt. De komende CPI-gegevens zullen bepalend zijn voor het Fed-beleid en de financiële markten. Een hogere inflatie kan de recente dovish houding van de Fed heroverwegen en de obligatiemarkt beïnvloeden.
Kortom, geopolitieke gebeurtenissen in het Midden-Oosten en het beleid van de Federal Reserve zullen naar verwachting de financiële markten blijven beïnvloeden.