Nieuwste dieethype laat voedingsreuzen sidderen

Zoek je een manier om af te vallen zonder te diëten of te sporten? Wil je weten hoe een diabetespil je slank kan maken en de voedingsindustrie kan schokken? Dan ben je misschien geïnteresseerd in de nieuwste dieethype die de wereld verovert: de eetlustremmers.

Deze medicijnen, die oorspronkelijk bedoeld waren voor mensen met diabetes type 2, blijken ook een krachtig effect te hebben op het gewicht. Door een hormoon na te bootsen dat je een vol gevoel geeft, zorgen ze ervoor dat je minder honger hebt en minder zin hebt in ongezond eten. Sommige gebruikers verliezen tot 15 procent van hun lichaamsgewicht in een paar maanden.

Maar deze wondermiddelen hebben ook een keerzijde. Ze zijn niet voor iedereen geschikt of beschikbaar, ze hebben mogelijke bijwerkingen en complicaties, en ze hebben ook psychologische en sociale gevolgen. Bovendien hebben ze een grote impact op de voedingsindustrie, die haar omzet ziet dalen door de verminderde vraag naar snacks en fastfood.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de eetlustremmers, de nieuwste dieethype die de wereld op zijn kop zet.

Wat zijn eetlustremmers en hoe werken ze?

Eetlustremmers zijn medicijnen die het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide-1) nabootsen of versterken. Dit hormoon wordt na het eten afgescheiden door de darmen en heeft verschillende functies in het lichaam. Een daarvan is het stimuleren van de alvleesklier om insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Een andere is het remmen van de eetlust, door het verzadigingsgevoel te verhogen en de maaglediging te vertragen.

Deze medicijnen worden vooral voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2, die niet genoeg insuline aanmaken of er ongevoelig voor zijn. Door het gebruik van eetlustremmers kunnen zij hun bloedsuiker beter onder controle houden en soms zelfs afzien van insuline-injecties. Maar dat is niet het enige voordeel: veel gebruikers merken ook dat ze minder honger hebben en sneller afvallen.

Een van de bekendste eetlustremmers is Ozempic, een product van de Deense farmaceut Novo Nordisk. Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide, die eenmaal per week onderhuids wordt ingespoten. Uit klinische studies blijkt dat Ozempic niet alleen effectief is tegen diabetes, maar ook tegen obesitas. Zo verloren proefpersonen die Ozempic kregen gemiddeld 15 procent van hun lichaamsgewicht in 68 weken, terwijl degenen die een placebo kregen slechts 2,4 procent verloren.

Weight-loss drug Wegovy produces 'largest benefit ever seen' for patients with most common form of heart failure, trial finds | CNN

Een andere eetlustremmer is Wegovy, een variant van Ozempic met een hogere dosis semaglutide. Wegovy is speciaal bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas, ook als ze geen diabetes hebben. Wegovy wordt sinds juni 2021 in de Verenigde Staten verkocht als een afslankmiddel, nadat het door de Food and Drug Administration (FDA) werd goedgekeurd. Het is het eerste medicijn dat door de FDA wordt erkend als een effectieve behandeling voor obesitas.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kun je hier een aantal interessante bronnen raadplegen:

Wat zijn de voordelen en nadelen van eetlustremmers?

Het gebruik van eetlustremmers kan verschillende voordelen hebben voor de gezondheid en het welzijn van mensen met overgewicht of obesitas. Zo kunnen zij door het verliezen van gewicht hun risico op hart- en vaatziekten, beroertes, kanker, slaapapneu en gewrichtsklachten verminderen. Ook kunnen zij hun zelfvertrouwen en zelfbeeld verbeteren, wat positief kan zijn voor hun mentale gezondheid.

Bovendien kunnen eetlustremmers een uitkomst zijn voor mensen die moeite hebben met diëten of sporten, of die geen resultaat zien met andere methoden. Door het verminderen van de honger en de trek in ongezond eten, kunnen zij makkelijker een gezond eetpatroon volhouden en minder calorieën innemen. Ook kunnen zij meer energie hebben om te bewegen en actief te zijn.

Maar eetlustremmers zijn niet zonder nadelen of risico’s. Ten eerste zijn ze niet voor iedereen geschikt of beschikbaar. Ze worden alleen voorgeschreven aan mensen met een BMI (body mass index) van 30 of hoger, of van 27 of hoger als ze ook andere gezondheidsproblemen hebben, zoals hoge bloeddruk of cholesterol. Ook zijn ze niet aanbevolen voor mensen met bepaalde aandoeningen, zoals schildklierproblemen, nierfalen of pancreatitis. Bovendien zijn ze erg duur: een maandelijkse dosis van Wegovy kost in de VS ongeveer 1400 dollar, en het is nog niet zeker of de zorgverzekeringen dit zullen vergoeden.

Ten tweede hebben eetlustremmers ook mogelijke bijwerkingen en complicaties. Omdat ze het spijsverteringssysteem beïnvloeden, kunnen ze leiden tot misselijkheid, braken, diarree, constipatie, buikpijn en winderigheid. Deze klachten zijn meestal mild en tijdelijk, maar kunnen soms ernstig zijn. Ook kunnen eetlustremmers de bloedsuikerspiegel te veel verlagen, wat kan leiden tot hypoglykemie (lage bloedsuiker). Dit kan zich uiten in symptomen zoals duizeligheid, zweten, trillen, hoofdpijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kunnen eetlustremmers ook ernstige allergische reacties of ontstekingen van de alvleesklier veroorzaken.

Ten derde hebben eetlustremmers ook psychologische en sociale gevolgen, die niet altijd positief zijn. Sommige gebruikers kunnen te maken krijgen met een verstoord eetgedrag, een obsessie met gewicht of een afhankelijkheid van de medicijnen. Ook kunnen zij zich geïsoleerd of gestigmatiseerd voelen door hun omgeving, die hun keuze voor eetlustremmers misschien niet begrijpt of respecteert. Bovendien kunnen zij teleurgesteld raken als ze de medicijnen stoppen en weer aankomen, wat vaak gebeurt als ze hun levensstijl niet veranderen.

Wat zijn de gevolgen voor de voedingssector?

De hype rond de eetlustremmers heeft al gevolgen voor de voedingssector, die zich zorgen maakt over dalende aandelenkoersen en wegvallende omzetten.

De Amerikaanse supermarktreus Walmart stelde al vast dat klanten die de medicijnen gebruiken, minder kopen. “Er zijn gewoon minder eenheden, iets minder calorieën”, zei de chef van de Amerikaanse tak van Walmart, John Furner, tegen zakenblad Forbes.

De mensen geven echter meer geld uit aan gezondheid en wellness, zei topman Doug McMillon in augustus nog om de beleggers gerust te stellen. Walmart verkoopt de medicijnen via apotheken in de supermarkten – en kan zo een beeld krijgen van het koopgedrag. Alleen geanonimiseerd, verzekert het concern.

Experts van de bank Barclays voorspellen dat de verspreiding van dergelijke afslankmiddelen de vraag bij aanbieders van snacks zoals chips en fastfood zou kunnen drukken. Conagra, een Amerikaanse aanbieder onder andere van diepvriestaarten en chocolademelk, denkt al na over kleinere verpakkingsgroottes. Andere bedrijven zeggen dat men nog te weinig gegevens heeft over het klantengedrag.

De stemming van de beleggers drukt al op de aandelenkoersen van bedrijven zoals Pepsico of McDonald’s. Bij de restaurantaandelen worden bovendien de zogenaamde short-sellers actiever: beursspeculanten die in afwachting van dalende koersen geleende aandelen verkopen – in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kopen en met het verschil winst te maken.

Een expert van het financiële bedrijf Mizuho voorspelde op de economische zender CNBC dat de omzet van de Amerikaanse restaurantsector tegen het jaar 2023 met 10 procent zou kunnen dalen en de business met maaltijdbezorging zou kunnen afnemen.

Analisten van de Bank of America maakten nog een andere potentiële verliezer van de trend uit: aanbieders van caloriearme diepvriesproducten. Want waarom zouden mensen extra geld betalen als medicijnen al de eetlust remmen?

Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid en onze economie?

 

Een analiste van het beleggingsbedrijf Jefferies denkt ondertussen bij de gevolgen van een afslankboom nog verder: in de luchtvaart zouden lichtere passagiers meer winst betekenen. Zo zou alleen al de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines ongeveer 80 miljoen dollar per jaar kunnen besparen als het gemiddelde gewicht van vliegtuigpassagiers dankzij de middelen met ongeveer vijf kilogram daalt. Bij andere luchtvaartmaatschappijen is van effecten in een vergelijkbare grootteorde uit te gaan. Ook aanbieders van fitnessartikelen en kleding zouden kunnen profiteren van de boom van de medicijnen.

Maar er zijn ook mogelijke nadelen aan het gebruik van deze eetlustremmers. Zo is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten van deze middelen op onze gezondheid. Er zijn ook ethische vragen over het oneigenlijke gebruik van deze medicijnen, die bedoeld zijn voor mensen met een ernstige aandoening. Bovendien is er geen garantie dat het gewichtsverlies blijvend is. Als men de middelen niet meer neemt, stopt ook het effect van de eetlustremmer, zodat de kilo’s snel weer terugkomen.

Daarom is het belangrijk om niet blindelings mee te gaan met deze nieuwe dieethype, maar om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen van deze eetlustremmers. Het is ook raadzaam om altijd een arts te raadplegen voordat men besluit om deze medicijnen te gebruiken. En natuurlijk blijven een gezonde voeding en voldoende beweging essentieel voor een goede gezondheid en een goed gevoel.

Hoe beleggers kunnen profiteren van deze trend

Een andere groep mensen die mogelijk kunnen profiteren van de trend van de eetlustremmers zijn de beleggers die op zoek zijn naar kansen in de farmaceutische en biotechnologische sectoren. De markt voor eetlustremmers wordt verwacht om te groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 6,4% van 2020 tot 2027, en een waarde te bereiken van 2,9 miljard dollar tegen 2027. Dit wordt gedreven door de toenemende prevalentie van obesitas en diabetes, de stijgende bewustwording van gezondheid en welzijn, en de groeiende vraag naar effectieve en veilige oplossingen voor gewichtsverlies.

Enkele van de belangrijkste spelers in de markt voor eetlustremmers zijn Novo Nordisk, Eli Lilly, Sanofi, en Rhythm Pharmaceuticals. Deze bedrijven ontwikkelen en produceren innovatieve medicijnen die gebaseerd zijn op het hormoon GLP-1 of andere mechanismen die de eetlust reguleren. Deze medicijnen hebben een groot potentieel om de standaardbehandeling voor obesitas te worden, en om miljoenen mensen te helpen hun gewicht en gezondheid te verbeteren.

Beleggers die willen investeren in deze bedrijven moeten echter ook rekening houden met de risico’s en uitdagingen die gepaard gaan met de ontwikkeling en commercialisering van eetlustremmers. Zo moeten deze medicijnen nog steeds voldoen aan strenge regelgevingen en goedkeuringen van de autoriteiten, die kunnen variëren per land of regio. Ook moeten deze medicijnen nog steeds concurreren met andere bestaande of opkomende behandelingen voor obesitas, zoals bariatrische chirurgie, andere geneesmiddelen of levensstijlinterventies. Bovendien moeten deze medicijnen nog steeds aantonen dat ze op lange termijn veilig en effectief zijn, en dat ze een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben voor de patiënten en de zorgverleners.

Andere manieren om in te spelen zijn: 

 • Short-selling: Dit is een techniek waarbij je aandelen leent en verkoopt in de verwachting dat ze in waarde zullen dalen, zodat je ze later goedkoper kunt terugkopen en het verschil als winst kunt houden. Je kunt bijvoorbeeld short gaan op aandelen van bedrijven die getroffen worden door de verminderde vraag naar ongezonde voeding, zoals fastfoodketens, snackfabrikanten of frisdrankproducenten.
 • Dealing short ETFs: Dit zijn beleggingsfondsen die een mandje van aandelen volgen die gerelateerd zijn aan een bepaalde sector of thema, zoals voeding, gezondheid of wellness. Je kunt short gaan op ETFs die negatief gecorreleerd zijn met de trend van de eetlustremmers, zoals ETFs die zich richten op junkfood, suiker of obesitas.
 • Trading safe-haven assets: Dit zijn activa die als stabiel en betrouwbaar worden beschouwd in tijden van onzekerheid of crisis, zoals goud, zilver of staatsobligaties. Je kunt investeren in safe-haven assets als je verwacht dat de trend van de eetlustremmers leidt tot een economische recessie of een sociale onrust, omdat mensen minder geld uitgeven aan voeding en meer aan medicijnen.

Conclusie

De eetlustremmers zijn een nieuwe generatie van medicijnen die een grote impact kunnen hebben op het gewicht en de gezondheid van mensen met overgewicht of obesitas. Ze kunnen ook een grote invloed hebben op de voedingsindustrie, die zich moet aanpassen aan de veranderende vraag en voorkeuren van de consumenten. Maar de eetlustremmers zijn geen wondermiddelen die alle problemen oplossen, maar hulpmiddelen die verantwoord en onder medisch toezicht gebruikt moeten worden. Uiteindelijk gaat het erom dat men zich goed voelt in zijn of haar eigen lichaam, ongeacht het getal op de weegschaal.

Voor beleggers biedt deze trend ook kansen om te profiteren van de veranderende markt. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in deze trend, zoals short-selling, dealing short ETFs, trading safe-haven assets of investeren in groeiaandelen. Het is echter belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen, je risico’s te spreiden en je beleggingsstrategie aan te passen aan je doelen en je risicoprofiel.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kun je hier een aantal interessante bronnen raadplegen:

Gebruikte bronnen:

 1. DVN – Wat is Semaglutide?: Informatie over Semaglutide-behandelingen voor diabetes type 2.
 2. Overgewicht Nederland – De waarheid over Ozempic: Ontdek de waarheid achter Ozempic, een medicijn voor gewichtsverlies bij beroemdheden.
 3. Orangefit – Afvallen zonder dieet: Tips voor afvallen zonder een streng dieet te volgen.
 4. Forbes – Impact van Ozempic op voedselverkopen: Hoe Ozempic mogelijk van invloed is op voedselverkopen, zoals gemeld door Walmart.
 5. Yahoo Finance – NVO: Beursinformatie voor Novo Nordisk, de fabrikant van Ozempic.
 6. Yahoo Finance – LLY: Beursinformatie voor Eli Lilly, een farmaceutisch bedrijf.
 7. Yahoo Finance – RYTM: Beursinformatie voor Rhythm Pharmaceuticals, een farmaceutisch bedrijf.
 8. BBC News – Artikel over Semaglutide: Een BBC News-artikel over Semaglutide en gewichtsverlies.
 9. Medical News Today – Semaglutide en gewichtsverlies: Informatie over Semaglutide en het effect ervan op gewichtsverlies.
 10. MDPI – Wetenschappelijk artikel over eetlustregulatie: Een wetenschappelijk artikel over eetlustregulatie met bioactieve fytochemicaliën.
 11. Bluewin – Kunnen eetlustremmers de economie echt beïnvloeden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.