DAX: buigen of barsten

De Duitse beursindex DAX® staat voor een kritieke keuze: doorbreken of terugvallen. De weerstand van 15.700 punten is de sleutel tot het bepalen van het verdere verloop van de index. In dit artikel analyseren we de recente ontwikkelingen en de mogelijke scenario’s voor de DAX®.

Hoe de DAX® zijn laagste punt sinds juni overwon

De DAX® heeft een sterke comeback gemaakt na de scherpe daling van de vorige week, toen hij zijn laagste punt sinds juni bereikte. Dankzij aansluitende aankopen na de beste DAX®-dag sinds februari, bereikte hij gisteren woensdag een eenweekshoogte van 15.486 punten. Ook op slotkoersbasis was er een kleine dagwinst van 0,24 procent. Dit was een positief teken dat de DAX® zijn neerwaartse trend heeft omgekeerd en weer op weg is naar hogere niveaus.

Welke barrières moet de DAX® overwinnen om te stijgen?

Om verder te kunnen stijgen, moet de DAX® echter een aantal belangrijke barrières overwinnen. De eerste hindernis is al zichtbaar rond 15.515/15.570 tellers, waar het tweeweekshoogte en de 38-dagenlijn zich bevinden. Dit is een niveau waar de DAX® al meerdere keren is afgewezen in de afgelopen weken.

Ook daarboven zouden de stieren nog niet kunnen juichen, want het langdurig belangrijke 200-dagengemiddelde zou de klassieke rebound om 15.640 tellers toelaten. Dit is een niveau dat vaak als een indicator wordt gebruikt om het lange termijn sentiment van de markt te bepalen. Als de DAX® boven dit gemiddelde blijft, wordt dat gezien als een teken van kracht. Als hij eronder zakt, wordt dat gezien als een teken van zwakte.

Bij momenteel iets minder dan 15.700 punten loopt een andere massieve dubbele weerstand: de combinatie van 55-dagengemiddelde en de sinds eind juli geldende neerwaartse trend. Dit is de grote splitsing waar we het in de titel over hebben. Als de DAX® erin slaagt om deze weerstand te doorbreken, zou dat een sterk signaal zijn voor een verdere stijging richting het recordhoogte of zelfs hoger. Als de DAX® daarentegen onder deze grens blijft, zou dat wijzen op een voortzetting van de neerwaartse trend, die mogelijk kan leiden tot een test van het laagste punt van vorige week of zelfs lager.

Ook de Fibonacci-retracements van de van het recordhoogte uitgaande neerwaartse golf (16.528 tot 14.948 punten) zijn natuurlijk van belang voor de technische analyse. De Fibonacci-retracements zijn gebaseerd op de verhoudingen die voortkomen uit de beroemde reeks getallen die door de Italiaanse wiskundige Leonardo Fibonacci zijn ontdekt. Ze worden gebruikt om potentiële steun- en weerstandsniveaus te identificeren na een grote prijsbeweging.

In dit geval zien we dat de helft van de neerwaartse golf zou zijn goedgemaakt bij 15.738 teller, wat dicht bij de 15.700er-markering ligt. Boven dit niveau zou de volgende Fibonacci-retracement zich bevinden op 15.924 punten, wat overeenkomt met 61,8 procent van de neerwaartse golf. Dit percentage wordt ook wel het gouden getal genoemd, omdat het vaak wordt beschouwd als het meest significante niveau in de Fibonacci-retracements. Als de DAX® boven dit niveau komt, zou dat betekenen dat hij meer dan 60 procent van zijn verliezen heeft teruggewonnen en dat hij klaar is om zijn opwaartse trend te hervatten.

Waar kan de DAX® steun vinden als hij daalt?

Als de DAX® er niet in slaagt om de weerstand van 15.700 punten te overwinnen, kan hij terugvallen naar lagere niveaus. In dat geval kan hij steun vinden aan het gat 15.201/15.272 teller, dat ontstond na de sterke stijging op dinsdag. Dit gat fungeert als een bufferzone voor de DAX®, die kan helpen om een verdere daling te voorkomen of te vertragen.

Als het gat echter wordt gesloten, kan de DAX® verder dalen naar het laagste punt van vorige week, dat zich bevindt op 14.948 punten. Dit is het laagste niveau sinds juni en een belangrijk psychologisch niveau voor de beleggers. Als de DAX® onder dit niveau zakt, kan hij zijn neerwaartse trend versnellen en mogelijk nieuwe dieptepunten bereiken.

Conclusie

De DAX® staat voor een cruciaal moment: doorbreken of terugvallen. De weerstand van 15.700 punten is de sleutel tot het bepalen van het verdere verloop van de index. Beleggers moeten deze grens goed in de gaten houden en hun strategie dienovereenkomstig aanpassen. De DAX® kan ofwel een sterke stijging inzetten richting het recordhoogte of hoger, ofwel een scherpe daling voortzetten richting het laagste punt van vorige week of lager.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.