Na de oplaaiende angst voor inflatie lijken markten nu in een diepe sluimer terecht gekomen. Beleggers lijken af te wachten hoe het beleid van centrale banken er gaat uitzien. Gaan ze toch verkrappen nu de inflatie daadwerkelijk de kop opsteekt of doen ze niets in de veronderstelling dat de opleving tijdelijk is. Het is een gevolg van de heropening van de economie.
Maar misschien beginnen beleggers ook een beetje zelfgenoegzaam te worden en lijken ze blind voor de neerwaartse risico’s. Ondanks het verder open gaan van economieën, lijkt de vaart op aandelenmarkten er een beetje uit. Al het goede nieuws lijkt al in de koersen verwerkt. Dat maakt gevoeliger voor slecht nieuws.
Dat slecht nieuws kan zijn dat de inflatie toch hardnekkiger is dan centrale banken suggereren. Wat moet er dan gebeuren en wat betekent dat voor de winstgevendheid voor bedrijven? De verwachtingen zijn nu hooggespannen. Beleggers lijken op eieren te lopen, omdat ze beslist niet te vroeg willen uitstappen.
Misschien vragen beleggers zich wel stiekem af wanneer centrale banken gaan afbouwen en niet of ze gaan afbouwen. Dat lijkt een heel logische gedachtegang. Centrale banken kunnen eigenlijk maar een kant op en dat is de steunmaatregelen geleidelijk afbouwen!
Start met Automatisch Beleggen
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Milton Friedman zijn geruchtmakende artikel the social responsibility of business is to increase profit publiceerde in the New York Times.
De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde dinsdag haar belangrijkste rente met 0,5 procentpunt. Het lost de economische problemen van het coronavirus niet op.
Never waste a good crisis, zei Winston Churcill ooit. Hij bedoelde ermee dat bijzondere tijden de gelegenheid schiepen om bijzondere dingen tot stand te brengen.
De pandemie dwingt veel grote bedrijven met de billen bloot te gaan. Ze zitten, zeker in de VS, tot over hun oren in de schulden en dat is zeker in crisistijden bepaald geen pre.