Over inflatie en duration

Is de inflatie definitief terug? Het zou zomaar kunnen. Er is nu bijvoorbeeld veel meer bereidheid een actief stuwend fiscaal beleid te voeren. Bovendien hebben de meeste beleidsmakers geen afkeer van een beetje inflatie. Dat verlicht de schuldenberg.

De terugkeer van de inflatie betekent weer wel dat beleggers meer oog moeten krijgen voor de duration van hun beleggingen. Anders gezegd, hoe gevoelig is de prijs van hun assets voor schommelingen in de yield. Die is nu zo laag dat zelfs de geringste schommeling grote gevolgen kan hebben voor de terugverdientijd van hun obligaties.

Zolang de inflatie gematigd blijft, hebben aandelen daar niet zo’n last van, zeker als winsten blijven stijgen. Het verhaal wordt anders als de inflatie hardnekkig blijft stijgen. Dan krijgen zowel aandelen als obligaties last van een stijgende rente.

Dat zou ook kunnen betekenen dat er een einde komt aan een lange periode dat beleggers passief belegden in aandelen en langlopende obligaties. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de particuliere belegger die voor zijn pensioen afhankelijk is van zijn portfolio?

Verzin een list, Tom Poes! Gaan we nu beleggen in ‘real assets’ zoals onroerend goed en infrastructuur? Gaan we weer op zoek naar ondergewaardeerde bedrijven met een mooi dividendrendement?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.