2017 blijkt een zeer gunstig jaar voor de woningverkoper. Driekwart van de woningen werd dit jaar met winst verkocht. Hun verkoopsom lag gemiddeld 32 duizend euro boven de oorspronkelijke aankoopsom. Amsterdamse huizenbezitters kunnen rekenen op een nog hogere winstmarge: woningen werden hier met gemiddeld 131 duizend euro winst verkocht. Calcasa onderzocht ook hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds hun aanschaf. Voor de helft hiervan geldt dat ze bij verkoop minstens 20% meer waard zouden zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld 43 duizend euro. Bij het onderzoek is geen rekening gehouden met inflatiecorrectie en overdrachtsbelasting.
Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af: zij maakten gemiddeld 75 duizend euro winst. In Flevoland daarentegen ligt de gemiddelde winst met 14 duizend euro het laagst.
Het slechtste aankoopjaar is 2008. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is in 2017 met winst verkocht. Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland zijn het slechtste af; zij maken een gemiddeld verlies van 13 duizend euro.
Gemiddelde gerealiseerde winst per provincie totaal en met aankoopjaar 2008
Helft woningen zou bij verkoop minstens 20% meer waard zijn
Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst. De helft hiervan zou bij verkoop minstens 20% meer waard zijn. Dit is gemiddeld 43 duizend euro. Bij een kwart van de woningen is de virtuele winst zelfs meer dan 100 duizend euro.
De gemiddelde virtuele winst is met 89 duizend euro het hoogst in Noord-Holland en het laagst in Limburg met 17 duizend euro (zie figuur 3).
Het aantal woningverkopers dat bij verkoop verlies zou lijden, is teruggelopen van 340 duizend in het eerste kwartaal naar 213 duizend in het derde kwartaal van 2017.
Gemiddelde virtuele winst naar aankoopjaar, per provincie
3,5 miljoen woningen zouden bij verkoop minstens 10% meer waard zijn. Deze woningen staan vooral in de provincies Noord-Holland (89%), Utrecht (86%) en Zuid-Holland (81%) (zie figuur 4).
Bijna 2 miljoen woningen zijn op papier 40% of meer in waarde gestegen. In Noord-Holland geldt dit voor meer dan de helft van de woningen. Limburg en Flevoland blijven achter: in beide provincies is ongeveer een kwart van de woningen 40% of meer in prijs gestegen.
Grote verschillen in virtuele winst tussen gemeenten
In figuur 5 links is te zien dat in 20 Nederlandse gemeenten de woningen op papier gemiddeld meer dan 100 duizend euro in waarde zijn gestegen. Deze gemeenten liggen allen rond Amsterdam en Utrecht. Utrecht zelf valt net buiten deze categorie met een gemiddelde virtuele winst van 85 duizend euro. In figuur 5 rechts is voor elke gemeente weergegeven welk percentage woningen op minimaal 10% virtuele winst staat. Voor 40 gemeenten geldt dat 80% van de woningen op minimaal 10% virtuele winst staat. Deze 40 gemeenten bevinden zich vooral in de Randstad.
131 duizend euro gerealiseerde winst in Amsterdam
Huizenbezitters in Amsterdam verkochten dit jaar hun woning voor gemiddeld 131 duizend euro boven de oorspronkelijke aankoopprijs. Ook in het slechtere aankoopjaar 2008 wordt in Amsterdam nog altijd gemiddeld 85 duizend euro winst gemaakt (zie figuur 6). Na de vorige piek in 2008 zijn woningen gekocht tijdens het dieptepunt van de crisis in 2013 met 150 duizend euro het meest winstgevend. Maar ook een recentere aankoop uit 2015 levert nog altijd gemiddeld 116 duizend euro winst op.
Gemiddelde winst naar aankoopjaar in Amsterdam