Goed nieuws voor de Nederlandse boer, althans voor de varkensboer. De aanleiding is minder. De Afrikaanse varkenspest dringt steeds meer Aziatische landen in.
In 2018 drong de ziekte China binnen met vernietigende gevolgen. Sindsdien is ten minste 40% van de varkens in dat land gestorven. Dat is ongeveer een kwart van alle varkens in deze wereld.
De pest is niet gestopt bij de Chinese grenzen, maar is ook in landen als Vietnam en Thailand gesignaleerd. Ook in de Filipijnen is de ziekte binnengedrongen. Het zijn allemaal landen waar de bevolking graag varkensvlees eet.
Om grote onrust onder de bevolking te voorkomen is China op grote schaal varkens gaan importeren. Het resultaat laat zich raden. Overal ter wereld gaan de prijzen voor varkensvlees omhoog, ook in Nederland.
Er is geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest en dat zit er op korte termijn ook niet aan te komen. Prijzen voor varkensvlees, maar van vlees in het algemeen zullen daarom de komende jaren de neiging hebben om te blijven stijgen.
De Chinese overheid heeft gezegd de varkensstand nog voor het einde van 2020 naar 80% van het niveau van voor de crisis te brengen. Er zijn niet veel kenners die daarin geloven!
De Nederlandse boer kennende, moeten we in Nederland gaan oppassen voor een varkenscyclus!
Start met Automatisch Beleggen
De pandemie dwingt veel grote bedrijven met de billen bloot te gaan. Ze zitten, zeker in de VS, tot over hun oren in de schulden en dat is zeker in crisistijden bepaald geen pre.
Alles verandert en niets blijft hetzelfde. De afgelopen decennia hebben we in het Westen een businessmodel gebouwd dat capital-light was.
Deze week gingen de internationale beurzen fors onderuit. Ter verklaring keek menigeen naar het dreigend omvallen van de Chinese vastgoedreus Evergrande.
Is economie een wetenschap? Ik heb mijn twijfels.