Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het einde van een tijdperk

Een tijdperk loopt ten einde. Alweer 40 jaar geleden kreeg het neoliberale denken vaste grond onder de voet in de wereldeconomie. Het was het denken van Ayn Ryan. Alles draaide om de markt en financiële verbanden. De staat en de maatschappij deden er niet toe.

Dat denken loopt op zijn laatste benen. Wereldwijd is nu al meer dan $ 4,5 biljoen door overheden geactiveerd om economieën te stabiliseren.

Voor veel corporates en zelfs complete sectoren is de overheid nu ’the white knight’ die het onheil moet afwenden. Het is niet langer ondenkbaar dat de staat bedrijven geheel of gedeeltelijk gaat nationaliseren in naam van het algemeen belang. Het is immers de staat die geld schept of later belastingen oplegt, niet de markt of de bedrijven.

Als dit gebeurt, dan zal dat gevolgen hebben voor de post-coronaperiode. In het nieuwe normaal zal nog lang een prominente rol weggelegd zijn en blijven voor de staat. Voor bedrijven lijkt het ogenblik aangebroken om wat goodwill op te bouwen en te tonen dat ze wel onderdeel zijn van de maatschappij.

Zo niet dan zullen ze hier later een rekening voor gepresenteerd krijgen. Zaken als terugkoop van eigen aandelen vergoedingen voor ceo’s zullen nog minder dan ooit tevoren op enig begrip kunnen rekenen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *