Een tijdperk loopt ten einde. Alweer 40 jaar geleden kreeg het neoliberale denken vaste grond onder de voet in de wereldeconomie. Het was het denken van Ayn Ryan. Alles draaide om de markt en financiële verbanden. De staat en de maatschappij deden er niet toe.
Dat denken loopt op zijn laatste benen. Wereldwijd is nu al meer dan $ 4,5 biljoen door overheden geactiveerd om economieën te stabiliseren.
Voor veel corporates en zelfs complete sectoren is de overheid nu ‘the white knight’ die het onheil moet afwenden. Het is niet langer ondenkbaar dat de staat bedrijven geheel of gedeeltelijk gaat nationaliseren in naam van het algemeen belang. Het is immers de staat die geld schept of later belastingen oplegt, niet de markt of de bedrijven.
Als dit gebeurt, dan zal dat gevolgen hebben voor de post-coronaperiode. In het nieuwe normaal zal nog lang een prominente rol weggelegd zijn en blijven voor de staat. Voor bedrijven lijkt het ogenblik aangebroken om wat goodwill op te bouwen en te tonen dat ze wel onderdeel zijn van de maatschappij.
Zo niet dan zullen ze hier later een rekening voor gepresenteerd krijgen. Zaken als terugkoop van eigen aandelen vergoedingen voor ceo’s zullen nog minder dan ooit tevoren op enig begrip kunnen rekenen.
Start met automatisch beleggen
Over de hele wereld woedt er discussie over de beste manier om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken, waarbij landen radicaal verschillende benaderingen hanteren in de strijd tegen de ziek...
Ethiek en topmanagement, het blijft een moeizame verhouding. Een aantal Europese asset managers had de top van bedrijven gevraagd dit jaar in verband met het coronavirus terughoudend te zijn.
Nu de pandemie enigszins tot staan is gebracht, begint menigeen weer vooruit te kijken. Hoe zal de post-coronawereld eruit zien ?
Buitenlandse investeerders ontvluchten de Turkse obligatiemarkt in lokale valuta, wat de economische problemen van Turkije verergert.