Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gaat uw energierekening in 2022 nog verder omhoog?

Een van de grootste verrassingen van 2021 was ongetwijfeld de comeback van de inflatie. De alsmaar stijgende kosten voor energie gaven de inflatie een stevige zet in de rug. Vooral de prijs voor een vat olie stoof omhoog, maar dat was nog niets vergeleken met de stijging van de prijs voor aardgas in Europa.

Een van de grootste verrassingen van 2021 was ongetwijfeld de comeback van de inflatie. De alsmaar stijgende kosten voor energie gaven de inflatie een stevige zet in de rug. Vooral de prijs voor een vat olie stoof omhoog, maar dat was nog niets vergeleken met de stijging van de prijs voor aardgas in Europa.

Olieprijs

Wat mogen we nu verwachten voor het nog prille 2022? Of prijzen voor energie blijven stijgen, hangt vooral af van de opstelling van de producenten. Zullen ze hun hebzucht niet kunnen beteugelen of kiezen ze voor een evenwichtige aanpak waardoor de wereldeconomie kan blijven groeien?

Olie

Op het eerste gezicht is de situatie niet bemoedigend. De voorraden van de landen die deelnemen aan de OECD zijn lager dan het gemiddelde over de periode 2015- 2019. Dat leren de data van de Amerikaanse Energy Information Administration. Dat is te wijten aan de houding van de producenten in 2021. Die hadden voorafgaande aan de pandemie twee uitermate moeilijke jaren achter de rug. Begrijpelijkerwijs voelden ze er weinig voor om  in het afgelopen jaar de oliekraan zo wijd mogelijk open te zetten. Voorzichtigheid was en is troef.

Het ‘goede’ nieuws is dat de sterk opgelopen prijs voor een vat olie waarschijnlijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht zal uitoefenen op OPEC+, maar ook op de Amerikaanse schalieproducenten. Ze zullen waarschijnlijk meer gaan produceren in 2022. Er is nog voldoende onbenutte capaciteit bij OPEC om de productie snel op te voeren, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Doe organisatie denkt ook dat de schalieproducenten in de VS in het nieuwe jaar zeker 1,1 miljoen vaten extra kunnen produceren. Dankzij die extra productie in de VS zou al een derde van de groeiende vraag naar energie afgedekt zijn. Als OPEC ook zijn toezeggingen gestand doet, dan zal de markt in staat zijn om in 2022 te voldoen aan de vraag. Daarmee lijkt het gevaar van alsmaar stijgende olieprijzen bezworen. Nu maar wachten of dit verwachtingspatroon ook echt gaat uitkomen. Als dat werkelijk het geval blijkt te zijn, dan is dit natuurlijk geen goed nieuws voor oilmajors als Shell en BP. Die hebben in 2021 duidelijk geprofiteerd van de gebrekkige aanvoer. Dat is af te lezen aan de koers.

Royal Dutch Shell 3 januari 2022

Aardgas

Is er een soortgelijk verhaal te vertellen voor de prijs van aardgas? Wellicht!! We moeten ons als Europeanen wel eerst en vooral  afvragen waar de waanzin op stoelt om ons zozeer afhankelijk te maken van het Russisch gas! Het heilig geloof in marktwerking begint steeds meer op de lachspieren te werken. Wat is er waar van de claim van Gazprom dat het niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, omdat de eigen voorraden te laag zouden zijn?

Energy Crunch

Volgens Jeremy Weir, Ceo van Trafigura, hoeft Europa niet te wanhopen. Voorraden zijn weliswaar te laag, maar alleen als er een heel strenge winter komt, gaan er echt problemen ontstaan. In dat geval zullen de toch al hoge prijzen helemaal door het dak gaan. Het kan dus gaan meevallen. Het echt goede nieuws voor de korte termijn is, dat Amerikaanse gasproducenten wel op grote voorraden zitten. Die willen ze maar al te graag naar Europa sturen om zo profijt trekken van de hoge prijzen. De aanvoer van LNG naar Europa al op gang gekomen en dat is te merken aan de prijs. Die gaat voorzichtig omlaag, maar is historisch gesproken natuurlijk nog extreem hoog. Dar staat weer tegenover dat de markt niet verwacht dat er in 2022 opnieuw een piek in de vraag ontstaat zoals in 2021.

Al met al zou het zomaar kunnen, dat energieprijzen in 2022 redelijk vlak blijven en misschien zelfs kunnen gaan dalen. Dat geldt misschien nog wel het meest voor de prijs van een vat olie, als alle spelers zich aan woord houden. Voor Europa moet de les zijn, dat prijzen voor aardgas kunnen stabiliseren in 2022. Zolang het oude continent zijn lot verbindt aan de levering van Russisch aardgas, zal de prijsonzekerheid echter hoog blijven!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *