Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Is de metaverse de nieuwe grens van technologie?

Een nieuwe virtuele wereld is in opkomst. Van Facebook naar Meta, en Square naar Block, grote techbedrijven zetten de stap naar de metaverse en spelen in op de toekomst van digitale assets. Mede door de rebranding van Facebook naar Meta is er wereldwijd meer aandacht voor metaverse technologie, denk bijvoorbeeld aan Microsoft’s (MSFT) metaverse in Teams genaamd Mesh, NVIDIA’s (NVDA) Omniverse platform en grafische chips, en Unity Software’s (U) driemensionale contentplatform. Tencent (SEHK:700), ’s werelds grootste gamingbedrijf, zou ook een eigen metaverse op willen zetten. Hoewel de metaverse, waar virtual reality en de werkelijkheid samenkomen, zich nog in een vroeg stadium bevindt, zou deze volgens analisten van Bloomberg kunnen uitgroeien tot een markt van $800 miljard, waar niet alleen sectoren als gaming en advertising, maar ook NFT’s en de modewereld van kunnen profiteren.[1]

De race om het marktleiderschap dringt ook door tot de wereld van de exchange traded funds (ETFs). Sinds Facebook van naam veranderde heeft de Roundhill Ball Metaverse ETF (META ETF) dat afgelopen juni gelanceerd werd, haar beheerd vermogen met meer dan 500% zien stijgen tot $823 miljoen.[2] “Er is veel interesse voor de metaverse technologie vanuit gamebedrijven als Roblox (RBLX), EPIC Games en onlangs ook Ubisoft (UBI), dat een energiezuinig NFT-platform lanceerde.[3] Dit soort bedrijven spelen vroeg in op deze nieuwe technologie en hebben daarmee een voorsprong in de potentiële migratie naar de metaverse,” aldus Dani Brinker, Head of Portfolio Investments bij investeringsplatform eToro.

Beleggingskansen liggen bij de enablers

Bij beleggingskeuzes zal diversificatie een sleutelrol spelen, want een nieuwe markt brengt ook risico’s met zich mee. Beleggers zullen onderscheid moeten maken tussen deelnemers – bedrijven die zich op de metaverse richten en de infrastructuur ervan gebruiken – en de zogehete enablers, bedrijven die de metaverse hosten en de infrastructuur ervan bouwen.

De ontwikkeling van de metaverse is verdeeld in drie belangrijke fasen: (1) het hosten van de metaverse, (2) het betreden van de metaverse, en (3) het leven in de metaverse. Ook kun je de ontwikkeling verder verdelen over verschillende sectoren als gaming (Roblox, Unity Software), hardware (NVIDIA, Sony, LG Display), platforms (Meta Platforms [Facebook], Shopify), software (Adobe, Autodesk), betalingen (Coinbase), en cryptoassets (Decentraland, Enjin, Sandbox). Volgens Dani Brinker liggen de beleggingskansen bij de enablers.

“Hoewel er veel wordt gesproken over partijen als Adidas, Dolce & Gabbana, Netflix en Disney, die ook pogingen wagen om hun producten op het metaverse domein te introduceren, ligt de echte waarde voor beleggers in samenwerkingen met bedrijven als NVIDIA en Roblox. Dit soort bedrijven dragen bij aan het onderliggende DNA en de infrastructuur van de technologie,” zegt Brinker. De samenwerking tussen Nike en Roblox, die hun eigen virtuele wereld Nikeland lanceerden, een platform waar gebruikers kunnen communiceren, sporten en gamen met behulp van digitale versies van zichzelf, is een voorbeeld van de cruciale rol die de enabler heeft. “Roblox, in dit geval, is de partij die zorgt voor de infrastructuur, wat partijen als Nike afhankelijk maakt van dergelijke diensten,” licht Brinker toe.

De toekomst van de metaverse

De metaverse zou een grote instroom aan kapitaal en gebruikers kunnen verwachten. “Hoewel cryptoassets een integraal onderdeel zullen zijn van de opbouw van de metaverse, zien we met betrekking tot Non-Fungible Tokens (NFTs) juist een tokenization van assets uit de echte wereld, vertegenwoordigd en verhandeld op de blockchain,” zegt Brinker. “Als gevolg daarvan wordt in 2022 ook een clash verwacht tussen de techreuzen, die grote investeringen zullen blijven doen in deze technologie, en de kleinere blockchain en op crypto gebaseerde initiatieven die het voortouw nemen bij de ontwikkeling van de infrastructuur en het DNA van de metaverse.”

“We mogen dan nog ver verwijderd zijn van de futuristische visie van films als Ready Player One of de recent uitgekomen The Matrix Resurrections, de metaverse is al onder ons en biedt interessante mogelijkheden voor beleggers.”

[1] https://www.bloomberg.com/professional/blog/metaverse-may-be-800-billion-market-next-tech-platform/

[2] https://markets.businessinsider.com/news/etf/metaverse-etf-aum-soars-facebook-name-change-top-ten-holdings-2021-12

[3] https://www.entertainmentbusiness.nl/games/ubisoft-introduceert-platform-voor-speelbare-en-energiezuinige-nfts/

[1] https://www.bloomberg.com/professional/blog/metaverse-may-be-800-billion-market-next-tech-platform/

[2] https://markets.businessinsider.com/news/etf/metaverse-etf-aum-soars-facebook-name-change-top-ten-holdings-2021-12

[3] https://www.entertainmentbusiness.nl/games/ubisoft-introduceert-platform-voor-speelbare-en-energiezuinige-nfts/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *