Financiële rampen dreigen

Deutsche Bank heeft een alarmerende boodschap uitgebracht: financiële rampen dreigen in de nabije toekomst. Na een periode van 10-15 jaar van nul- of negatieve rentetarieven en voortdurende kwantitatieve verruiming (QE), zijn bedrijven, consumenten en beleggers nog steeds niet volledig aangepast aan de recente renteschok. Ongelukken zoals we hebben gezien met UK LDI, cryptovaluta, Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse vormen een aanzienlijk risico voor de vooruitzichten. In dit artikel zullen we de zorgen van Deutsche Bank nader bekijken en de mogelijke gevolgen van deze kwetsbaarheid in de markt.

De naderende recessie in de VS

De VS bevindt zich op weg naar zijn eerste echte beleidsmatig gestuurde boom-bustcyclus in vier decennia, veroorzaakt door een aanzienlijke toename van de geldhoeveelheid in 2020 en 2021, wat resulteert in hoge inflatie en een agressieve beleidsreactie. De volgende fase is de recessie in de VS, die we al vroeg vorig jaar als eerste hebben voorspeld. We dachten altijd dat het tot het laatste deel van 2023 zou duren voordat dit werkelijkheid zou worden, en hoewel er een risico is dat het wordt uitgesteld tot H1 2024, blijven we geloven dat het begint in Q4 2023. Sinds ze hun voorspelling hebben gedaan, heeft het consensusbeeld een eerdere en mildere neergang ingeprijsd. Hun voorspelling is een piek-tot-dal daling van het Amerikaanse BBP van -1,25%, milder dan de gemiddelde recessie na de Tweede Wereldoorlog, maar agressiever dan de consensus.

Aanpassing aan de recente renteschok

Na 10-15 jaar van nul-/negatieve rentetarieven en bijna voortdurende kwantitatieve verruiming, zijn bedrijven, consumenten en investeerders nog ver verwijderd van volledige aanpassing aan de recente renteschok. Onvoorziene gebeurtenissen zoals bij het VK LDI, cryptovaluta, Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse vormen nog steeds een groot risico voor de vooruitzichten. De cyclus van renteverhogingen is nog niet voorbij, met naar verwachting nog één renteverhoging door de Federal Reserve (Fed), twee door de Europese Centrale Bank (ECB) en drie door de Bank of England (BoE), waarbij de risico’s aan de hoge kant zijn. De kerninflatie blijkt te hoog voor comfort en recessieachtige omstandigheden kunnen de enige manier zijn om deze weer op het gewenste niveau te krijgen.

Zwakke groei in de Eurozone en een mogelijke recessie in China

Hoewel de VS deze cyclus leidt, voorzien we ook een zwakkere periode in de Eurozone tot halverwege 2024 en mogelijk een recessie eind 2023/begin 2024. Geen enkel G7-land zal naar verwachting in 2024 een economische groei van meer dan 0,8% kennen volgens hun voorspellingen. Het herstel van China wordt verwacht om te draaien in de tweede helft van het jaar, gedreven door een opleving in de vastgoedsector, groei van de werkgelegenheid en het vertraagde effect van sterke kredietgroei. Als dit juist is, kan de ontkoppeling van de groei van de westerse cyclus die we hebben gezien sinds Covid doorgaan.

Vooruitzichten

Een recessie met aanhoudende kerninflatie zorgt ervoor dat hun rentestrategen de voorkeur geven aan steilere rentecurves in plaats van langere looptijden. De daling van de dollar zou moeten hervatten, zij het pas tegen het einde van het jaar wanneer de beleidswijziging van de Fed nadert. Op het gebied van krediet achten we een cyclus van wanbetalingen in de maak, waarbij spreads rond de jaarwisseling waarschijnlijk sterk zullen toenemen. Hun aandelenstrategen zijn echter optimistischer en verwachten slechts een kortstondige correctie wanneer de recessie intreedt. Het onderzoeksteam sluit het World Outlook-rapport af door te benadrukken hoe enthousiast ze zijn over de vooruitzichten van AI die de aard van hun economieën in de komende jaren kan veranderen. Gezien de zwakke cyclische vooruitzichten, lage productiviteit en dalende demografie benadrukken ze hoe wanhopig we een nieuwe bron van groei nodig hebben. Ze geloven dat dit ons in deze cyclus waarschijnlijk niet zal helpen, maar het is een hoop die ze koesteren na een zeer uitdagend begin van de jaren 2020.

Conclusie

Deutsche Bank Research voorspelt een recessie in de VS en een zwakkere groei in andere G7-landen. Ondanks deze sombere vooruitzichten zijn ze echter optimistisch over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) om de economieën in de toekomst te transformeren. Ze benadrukken dat we een nieuwe bron van groei nodig hebben, vooral gezien de uitdagingen waarmee we in het begin van dit decennium zijn geconfronteerd. Hoewel de huidige economische situatie uitdagend is, biedt de toekomst van AI hoop op positieve veranderingen in de komende jaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.