Het GameStop-kaarsje gaat langzaam uit

Geheel onverwacht werd vorige week ondernemer en investeerder Ryan Cohen benoemd tot nieuwe CEO van GameStop. In augustus 2020 nam hij als durfinvesteerder een belang van bijna 10% in GameStop, drie jaar later staat hem een moeilijke taak te wachten.

Het eerste meme-aandeel

Amateurbeleggers, die elkaar kenden van het Reddit-forum r/Wallstreetbets, ontdekten in 2021 dat hedge funds speculeerden op een koersdaling voor de Amerikaanse retailer GameStop en op papier meer aandelen hadden verkocht dan dat er daadwerkelijk in omloop waren. De Reddit-beleggers besloten toen massaal aandelen te kopen en met succes: de koers van GameStop steeg binnen een half jaar met 1800% (zie grafiek). Door hun actie moesten de hedge funds de aandelen, die ze niet bezaten maar wel verkocht hadden, terugkopen tegen een steeds hogere koers, een zogenaamde short squeeze. Door de actie van de beleggers, die niet gebaseerd was op de onderliggende resultaten van het bedrijf, kreeg GameStop als eerste aandeel op de beurs de status van meme-aandeel. In de weken daarna herhaalden de Reddit-beleggers het trucje met de aandelen van AMC Entertainment en Bed, Bath & Beyond, die eveneens uitgroeiden tot meme-aandelen.

Tegenvallende kwartaalcijfers

De resultaten van GameStop waren niet goed en zijn nog steeds niet goed. In 2018 draaide het bedrijf ternauwernood nog break-even, vanaf 2019 schreef het rode cijfers. In juni 2021 werden twee voormalige Amazon-directeuren aangesteld in het bestuur, maar ook zij konden het tij niet keren. Vorige week woensdag rapporteerde de winkelketen over het eerste kwartaal van 2023 een verlies van $0,14 per aandeel op een omzet van $1,24 miljard. Pogingen om winst te maken met Web3 (blockchain, crypto’s, NFT’s) mislukten. Zonder verdere tekst en uitleg en met onmiddellijke ingang werd Ryan Cohen, die bij beleggers niet meer stuk kan na de koersexplosie in 2021, benoemd tot nieuwe CEO.

De neergang?

Op 23 april 2023 ging Bed, Bath & Beyond ten onder. Meme-status of niet, uiteindelijk telt het resultaat onder de streep. Ook deze winkelketen, enigszins vergelijkbaar met V&D, bleek niet bij machte om met de tijd mee te gaan. De aandelen daalden in iets meer dan twee jaar tijd van $35 tot onder een penny. De aandelen van AMC Entertainment, een uitbater van bioscopen, daalden in dezelfde periode van $60 naar $4. Op dat niveau stonden ze ook voordat de Reddit-beleggers ermee aan de haal gingen.

GameStop is ook hier de primus inter paris, oftewel leider onder zijn gelijken. Op een koers van $22 staan de aandelen nog steeds zes keer zo hoog als op het moment dat Cohen instapte. De totale beurswaarde van $7 miljard is nog steeds stevig aan de prijs voor een bedrijf dat geen winst maakt.

Toch geloven velen dat Ryan Cohen de aangewezen man is voor de taak. Onder beleggers heeft hij een heldenstatus, die extra wordt gevoed door zijn Elon Musk-achtige twitterberichten. In de toekomst zal moeten blijken of hij in staat is om geld op te halen voor zijn ideeën om GameStop weer winstgevend te krijgen. Als vervolgens klanten de fysieke winkels niet bezoeken en nieuwe online-initiatieven geen vruchten afwerpen is de kans groot dat het kaarsje van GameStop, dat voorlopig nog voldoende geld in kas heeft, langzaam uitgaat.

Koersontwikkeling GameStop in de afgelopen vier jaar

Bron: Yahoo Finance, 9 juni 2023

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.