In de Eurozone is de consumenteninflatie in februari uitgekomen op 2% op jaarbasis. In januari was dit 1,8%. De core inflatie echter, (gecorrigeerd voor olie en voedsel) steeg slechts met 0,9%. De producenteninflatie over januari kwam ook hoger uit dan verwacht, namelijk 3,5% op jaarbasis. De economische groei is ook aangetrokken in het vierde kwartaal en kwam uit op 3% op jaarbasis. Deze economische groei kent wel grote verschillen in Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk was deze economische groei slechts 1,1% op jaarbasis. Het vertrouwen van de inkopers in Frankrijk laat wel een stijgende lijn zien in februari voor zowel de diensten als de industrie. Ook in Duitsland geldt hetzelfde voor de inkopersmanagersindex voor de diensten en de industrie. De detailhandelsverkopen in Duitsland zijn in januari met 2,3% gestegen op jaarbasis. Ook op het gebied van de werkloosheid gaat het goed in Duitsland met een werkloosheid van 5,9% in februari. De consumenteninflatie komt hier overeen met die van de hele Eurozone met 2,2%, ook weer sterk beïnvloed door prijsstijgingen van olie en voedsel. In Engeland zijn de cijfers van de inkopersmanagersindex over februari licht lager uitgevallen, een mogelijk gevolg van onzekerheid over de in de toekomst te sluiten handelsverdragen in verband met de Brexit.
In Nederland zijn de detailhandelsverkopen met 1,9% over 2016 gestegen, zijn de inkopersmanagerscijfers in februari weer verder gestegen en zijn de producentenprijzen met maar liefst 9,5% in januari gestegen op jaarbasis, gecorrigeerd voor olie en voedsel was dit 4,8%.
HIGHLIGHTS US
Janet Yellen heeft laten weten dat de werkgelegenheid en de inflatie in de US zich bewegen richting de doelstellingen van de Federal Reserve Bank. Het is dus zeer aannemelijk dat de FED de rente verhoogt met 0,25% tijdens de volgende meeting op 14/15 maart. In aanloop naar deze vergadering is tevens duidelijk geworden dat de economische groei is gestegen, het bedrijfsleven optimistisch is en dat de arbeidsmarkt krapper is geworden voor met name ingenieurs en IT specialisten. Een verdere onderbouwing voor een renteverhoging in maart. Tevens heeft president Trump vorige week aangegeven dat hij de economie wil stimuleren door investeringen in o.a. de infrastructuur door zowel de publieke als private sector. Tevens wil hij meer banen creëren door de immigratie te beperken. De investeringen in Amerika te bevorderen door een zogenaamde border tax in te voeren waarbij de export wordt gestimuleerd en de import wordt ontmoedigd door belastingen. De verandering van Obamacare zal langer op zich laten wachten door de ingewikkelde structuur. Over de NAVO heeft hij laten weten dat hij verwacht dat de bondgenoten in de toekomst meer gaan bijdragen. Dan de macrocijfers uit Amerika: Zowel de persoonlijke bestedingen als het persoonlijke inkomen steeg in januari. De economische groei steeg in het vierde kwartaal met 1,9%, iets onder verwachting waardoor de totale economische groei in 2016 uitkwam op 1,6%. Het consumentenvertrouwen nam in februari verder toe. De orders voor duurzame goederen namen met 1,8% toe in januari.
CHINA
In China heeft men laten weten dat de beoogde economische groei over 2017 6,5% is. De inkopersmanagerscijfers lieten een gemengd beeld zien. In Japan is het consumentenvertrouwen in februari licht gedaald. De detailhandelsverkopen stegen met 1% in januari op jaarbasis en de industriële productie steeg in januari met 3,2% op jaarbasis. De consumenteninflatie kwam in januari uit op 0,4% op jaarbasis en gecorrigeerd voor prijsstijgingen van olie en voedsel was dit 0,1%. De inflatie in Japan blijft een lastig verhaal door de vergrijzing.
RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK
Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. Het is waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen maanden. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen.
Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
Zijn de gouden jaren voor het kapitalisme voorbij? Je zou het haast gaan denken als je kijkt naar de verwachtingen voor de bedrijfswinsten !
De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde dinsdag haar belangrijkste rente met 0,5 procentpunt. Het lost de economische problemen van het coronavirus niet op.
leinere centrale banken laten momenteel zien hoe een exit uit een accommoderend monetair beleid kan werken zonder een crash.
De geschiedenis leert geen lessen, maar soms dringen de parallellen zich wel erg benauwend op. Neem bijvoorbeeld de snel verslechterende relaties tussen de huidige twee supermachten.