Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen zijn te duur

Op Wall Street eindigde de Dow Jones-index vorige week voor het eerst in de geschiedenis boven de 21.000 punten, vooral dankzij banken en andere financiële instellingen. Na een hoogste niveau van 21.169 punten eindigde de index op 21.115,55, een stijging van bijna 1,5 procent. Het was de grootste dagstijging van de index tot nu toe dit jaar. Er zijn echter verschillende indicaties dat de koersen voor de muziek uitgelopen zijn. Zo zijn spoeden insiders (“insiders) al naar de uitgang. Zij verkochten voor $7,8 miljard aan aandelen, het hoogste niveau in zes jaar. Ook sentimentcijfers wijzen op topvorming. Een dagelijkse enquête onder future handelaren wijst op dat 92% van hen optimistisch is. Iedere keer dat sinds 2011 deze euforische toestand werd bereikt, ging de beurs met tweemaal met 7% en 3% onderuit.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Investors Intelligence houdt bij hoeveel Amerikaanse onafhankelijke adviseurs positief zijn en hoeveel negatief. Het aantal optimisten is met 63,1% het hoogst sinds 1987. Destijds werden de belastingen in de Verenigde Staten herzien.

 

sentiment onder beleggers

Een andere maatstaf zijn de koerswinstverhoudingen die kunnen aangeven of aandelen te duur zijn. In een column geeft Ben Carlson, directeur van Ritholtz Asset Management aan dat de CAPE (maar voor koerswinstverhouding) gestegen is naar 30, een niveau die in de vorige eeuw slechts tweemaal werd bereikt: in 1929 aan de vooravond van de beroemde beurskrach en in 1997, een aantal jaar voor het uiteenspatten van de dotcom zeepbel. (in 2000)

In 1929 bleef jet slechts twee maanden boven deze extreme stand totdat Zwarte Dinsdag gebeurde. Aandelen daalden destijds met 80% van hun piek. In 1997 bleef de CAPE stijgen naar 44 tot eind 1999. De koersen stegen met 95% voordat zij duikelden en de helft van hun waarde verloren in de bearmarket van 2000-2002.

Koerswinstverhoudingen zijn dus geen goede timing indicator, dat wil zeggen ze kunnen niet voorspellen wanneer de markt omlaag gaat. Wij hebben een indicator ontwikkeld die koop-en verkoopsignalen op de AEX en de DAX afgeeft. Deze signalen (ter waarde van 249 euro) kunt u gratis ontvangen zodat u van de beursbewegingen kunt profiteren. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Aandelen zijn te duur”

  1. Avatar

    Goed informatief artikel! Er broeit inderdaad iets.
    Tegelijkertijd is de mythe die stelt dat verkopen leidt tot,scherp,dalende indexen ontkracht, voor $7,8 miljard verkocht en er is geen vuiltje aan de lucht geweest..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *