Fed-voorzitter waarschuwt voor inflatierisico’s

“Extra bewijs van aanhoudend bovengemiddelde groei, of dat de krapte op de arbeidsmarkt niet langer afneemt, zou verdere vooruitgang op het gebied van inflatie in gevaar kunnen brengen en zou een verdere verstrakking van het monetaire beleid kunnen rechtvaardigen”, zei de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, gisteren bij de Economic Club of New York.

De NFP-lezing van 336K in september, een hoger-dan-verwachte set inflatiegegevens bij de laatste release in tegendeel, een stijging van meer dan 35% in het nettovermogen van Amerikaanse huishoudens sinds 2019 (Survey of Consumer Finances) zijn onder andere bewijs dat de Amerikaanse economie het prima doet.

De keerzijde van het verhaal

Natuurlijk is de keerzijde van het verhaal vuiler. De Amerikaanse staatsschuld is nu meer dan $33 biljoen en stijgt en de veiligheid van de Amerikaanse staatsobligaties, vooral aan het lange einde van de rentecurve, kwam onder toezicht van wereldwijde beleggers.

Ondanks de oplopende spanningen in Gaza en een snelle vlucht naar veiligheid, werden de Amerikaanse 10-jaarspapieren agressief verkocht en bereikte het rendement op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties na een stijging van ongeveer 35 basispunten sinds maandag het niveau van 5%.

De rol van sterke detailhandelsverkoopcijfers

De uitverkoop kan worden verklaard door sterke detailhandelsverkoopcijfers – die volgden op een sterke NFP-lezing en sterkere-dan-verwachte inflatiegegevens sinds het begin van de maand – die beide de verwachtingen van een havikachtige Fed voedden.

Terwijl een havikachtige Fed hogere tarieven betekent en de voortzetting van de QT, geeft het Amerikaanse ministerie van Financiën langlopende schulden uit om het bedrag aan kortlopende rekeningen dat eerder dit jaar is uitgegeven in evenwicht te brengen.

Bovendien wordt nu verwacht dat de VS Israël zullen helpen – en blijven helpen Oekraïne, in een periode van toenemende fiscale problemen. Wat het ook is, de eerste werkloosheidsclaims in de VS kwamen gisteren onder het psychologische niveau van 200K en wakkerden de uitverkoop verder aan. Het rendement op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties voor het eerst sinds 2007 op 5%.

Het rendement op 2-jaars Amerikaanse staatsobligaties blijft stabiel rond 5,15%. Het verschil tussen het rendement op 2- en 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties wordt nu kleiner, we hebben nog geen recessie gezien in de VS. Bloomberg’s Simon White schrijft dat er ‘voldoende overtuigend bewijs is dat de VS – en de rest van de wereld – waarschijnlijk een cyclische opleving zullen doormaken voordat de volgende neergang komt’.

Het rendement op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties op 5% zal waarschijnlijk de eetlust stimuleren, zo niet, verwacht dan dat de aandelenmarkten de gevolgen zullen dragen van de stijging van de lange termijn rendementen.

Dollar verrassend kalm

In FX is de Amerikaanse dollar deze week verrassend kalm; je zou meer beweging verwachten te midden van de stijging in Amerikaanse rendementen. Ondanks stijgende Amerikaanse rendementen, stromen veilige havenkapitalen naar goud.

Goud zet opmars voort

De prijs van een ounce overtrof $1980 deze ochtend, en aankopen zouden moeten versnellen voorafgaand aan het sluiten van de bel als beleggers veiligheid zullen zoeken in een weekend dat mogelijk meer bloedvergieten in het Midden-Oosten kan brengen. Ruwe olie is boven het niveau van $90pb en heeft meer te stijgen vanwege de angst voor verstoringen van de levering in het Midden-Oosten. De dollar-yen is ongemakkelijk stabiel in de buurt van het psychologische merk van 150, aangezien de inflatie in Japan hoger uitviel dan verwacht maar daalde tot een dieptepunt van een jaar, waardoor de haviken van de Bank of Japan (BoJ) hun handen verzachtten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.