Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europese Centrale bank dupeert armen

Vooral vastgoedeigenaren profiteerden van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) . Aan de andere kant worden huishoudens met lage inkomens die zich concentreren op risicoarme vormen van beleggen met een lagere spaarrente gedupeerd.

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank , dat al jaren extreem ruim is, heeft volgens een analyse de verdeling van de welvaart in Duitsland niet wezenlijk veranderd. In alle activaklassen zijn er winnaars en verliezers, zo heeft het werkgeversgerelateerde Instituut voor de Duitse economie (IW) in opdracht van de Stichting Familiebedrijven vastgesteld. Niet alleen de economische situatie (armer of rijker), maar ook leefomstandigheden (woning of huur), woonplaats (stad of land) en leeftijd bepalen of mensen al dan niet hebben geprofiteerd van de aanhoudend lage rente en de stijging van het vastgoed prijzen in het bijzonder.

“Huishoudens die onroerend goed kochten en financierden in de periode vóór de crisis en die hun leenkosten konden verlagen toen de rente daalde en tegelijkertijd profiteerden van stijgende vastgoedprijzen, profiteerden van het expansieve monetaire beleid”, aldus de studie.

Financiële crisis, euroschuldencrisis, coronacrisis – sinds 2008 bestrijdt de ECB verschillende crises met goedkoop geld. De beleidsrente in de eurozone staat sinds maart 2016 op een historisch dieptepunt van nul procent en de centrale bank pompt miljarden in het systeem via enorme aankoopprogramma’s voor staats- en bedrijfsobligaties.

Nadeel van beleggingen met een laag risico
“Hoewel veel huishoudens nu lagere financieringskosten en hogere vastgoedprijsstijgingen kunnen optekenen in vergelijking met de periode voor de crisis, zijn deze effecten minder gunstig voor huishoudens die geen onroerend goed bezitten of die momenteel de vastgoedmarkt betreden, ondanks gunstige financieringen. voorwaarden”, legt het team van auteurs uit. “Ook voor die huishoudens die vanwege hun lage inkomen en laag vermogen afhankelijk zijn van risicoarme beleggingen wordt de opbouw van vermogen en de oudedagsvoorziening bemoeilijkt.” Want spaarrekeningen en veel levensverzekeringen leveren nauwelijks rendement op.

Omdat in de toekomst slechts een iets hogere rente te verwachten is, is het belangrijk om de vermogensopbouw van deze huishoudens te ondersteunen , schrijft het team van auteurs.

Wie belegt beter: Willem of Jan ?

Door de lage spaarrente zoeken steeds meer mensen alternatieven. Willem en Jan beleggen beiden. Benieuwd wie van hen een goed rendement maakt ?
Kijk naar onze animatievideo hieronder.

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *